Leden motorclub Satudarah opgepakt

WFA02T:INVAL SATHUDARHA:ZUNDERT;19OCT2011-Inval in pand van Satudarah te Zundert. Tot diep in de nacht is de nationale recherche bezig met onderzoek. Er worden 2 auto's in beslag genomen.WFA/evda/str.Erald van der Aa WFA ERALD VAN DER AA

Tien leden van de Molukse motorclub Satudarah zijn gisteravond aangehouden bij een grootscheepse politieactie, die zich concentreerde in Noord-Brabant. De politie doorzocht daarbij onder andere een clubhuis van Satudarah in Zundert.

Het strafrechtelijk onderzoek werd ingesteld naar aanleiding van de bedreiging van portiers van een Bredaas café op 12 augustus. Justitie vermoedt dat daarbij leden van de motorclub waren betrokken. Ook richt het onderzoek zich op een tweede gewelddadig incident, dat zich afspeelde op 23 augustus in Rijsbergen. Hierbij werden twee mensen ernstig mishandeld, vermoedelijk ook door leden van Satudarah.

De politie deed gisteren op tien plaatsen invallen en doorzoekingen, onder meer in Tilburg, Halsteren, Bergen op Zoom, Breda en Rotterdam. Bij de actie waren zo’n honderd agenten betrokken. Van het terrein van het Satudarah-clubhuis in Zundert werden auto’s afgevoerd. Een groot zwart scherm belemmerde het zicht op het gebouw. Twee personen werden gearresteerd op de A16 tussen Breda en Rotterdam.

Het onderzoek is in handen van de politieregio Midden en West Brabant en het Korps Landelijke Politiediensten. De opgepakte verdachten worden naar verwachting vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Breda. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Justitie beklemtoont dat het onderzoek zich richt op individuele leden van de motorclub. De organisatie als zodanig is niet verdacht, zeggen de autoriteiten. Ze opereren omzichtig, uit vrees dat de aanpak van motorclubs mislukt. Vier jaar geleden werden de Hells Angels vervolgd als criminele organisatie, maar deze motorclub ging vrijuit wegens het gebruik van onrechtmatige opsporingsmethoden.

Gemeentelijke bestuurders maken zich in groeiende mate zorgen over de activiteiten van Hells Angels en Satudarah. Leden zouden regelmatig proberen met geweld horecagelegenheden over te nemen.

Vorige week werden drie leden van de Hells Angels in Arnhem aangehouden op verdenking van afpersing, vuurwapenbezit en drugshandel. Een van hen is een 34-jarige onderofficier en schietinstructeur bij de landmacht. Het drietal heeft vermoedelijk de exploitant van een uitgaansgelegenheid in Arnhem afgeperst.

De Nationale Recherche is bezig met een groot onderzoek naar Harrie S., prominent lid van de Amsterdamse Hells Angels. Hij werd begin deze maand opgepakt. De politie zegt te vermoeden dat hij betrokken was bij het afpersen van mensen in het criminele milieu.