Laat leden als Unilever en Artis betalen voor het KIT

Weinig mensen lijken te beseffen dat het Koninklijk Instituut voor de Tropen een vereniging is, ter ondersteuning – ooit – van het koloniaal avontuur. Gebouw, grond, collectie, bibliotheek: alles is in particulier bezit. Ik ben samen met nog zo’n 400 anderen lid van die vereniging, voor 35 euro per jaar. Het jaarverslag 2010 meldt daarnaast 15 institutionele leden, soms van meet af aan, zoals Koninklijke Olie, Unilever, AbnAmro, Rabo, BAM, Artis, gemeente Amsterdam en drie ministeries. Behalve Buitenlandse Zaken betalen de founders niks. Die BuZa-bijdrage bedroeg vorig jaar ca. 24 miljoen euro, iets meer dan de helft van de omzet. Het is overigens geen subsidie maar een prestatievergoeding voor precieze producten en diensten. Is het een idee om als BuZa niet meer betaalt, de institutionele leden te vragen hetzelfde percentage van hun winst aan contributie bij te dragen als de individuele leden van hun privé-inkomen nu al doen? Laat 35 euro ongeveer een duizendste van een modaal privé-inkomen zijn. De gezamenlijke nettowinst van de beursgenoteerde bedrijfsleden bedroeg in 2010 rond 25 miljard euro. Een duizendste daarvan is ongeveer de jaarbijdrage die BuZa het KIT nu gaat onthouden. Mooie aanleiding voor samenleving en bedrijfsleven zich het KIT opnieuw toe te eigenen.

Riemer Knoop

Amsterdam