Kun je je penis breken?

Op de website van De Telegraaf las Jan Hopper uit Amsterdam begin deze maand dat mannen die vreemdgaan een verhoogde kans hebben op een penisbreuk. „Maar er zit geen bot in de penis”, mailt Hopper, „hoe breek je ’m dan?”

Mannen die vreemdgaan, hebben vaak seks op ongewone plaatsen zoals de badkamer, werkplek of auto. Daardoor breken zij eerder hun penis. Dat schreef uroloog Andrew C. Kramer van University of Maryland Medical Center in zijn onderzoek Penile Fracture Seems More Likely During Sex Under Stressful Situations. Vijftig procent van de mannen die de uroloog interviewde, bleek de penisbreuk te hebben opgelopen tijdens een buitenechtelijke vrijpartij.

Het onderzoek van Kramer roept de vraag op: kun je je penis eigenlijk wel breken? Urologen Paul Verhagen en Simon Horenblas denken van wel. Verhagen beschrijft de penis als een hydraulisch apparaat. Zo’n apparaat wordt aangedreven door gebruik te maken van vloeistof onder hoge druk. Zoals een graafmachine.

„De erectie komt tot stand doordat bloed de zwellichamen instroomt”, legt Verhagen uit. Die zwellichamen hebben een stevig kapsel, ook wel: tunica albuginea. Horenblas noemt het ‘de binnenbekleding’, wat stevig bindweefsel is dat het bloed goed in de penis houdt en de penis voldoende stijf houdt wanneer de zwellichamen vol lopen. „Als er een scheur in dat kapsel ontstaat, wordt dat een penisfractuur genoemd”, zegt Verhagen. Het met bloed gevulde zwellichaam loopt dan leeg. In de volksmond: een penisbreuk.

Zo’n kapselscheur kan gehecht worden, stelt Verhagen de mannelijke lezers gerust. „Het geneest meestal zonder problemen.” Wel kunnen erectieproblemen een gevolg zijn van dit letsel, vult Horenblas aan.

De meest klassieke oorzaak voor een penisbreuk „is een vrouw die op een man zit, waarbij de stijve penis geknakt wordt”, meent Horenblas.

Jan Hopper heeft gelijk. Er zit geen bot in de penis. Maar net als bijna alle diersoorten nu had de mensenman vroeger ook een penisbotje. Volgens onderzoekers van de universiteit van Stanford is het paargedrag in de loop van de evolutie verandert. Er was sprake van een langere, meer subtiele geslachtelijke vereniging. Daardoor verloor de man een stukje DNA. Het resultaat: de botloze penis.

Lindsay Mossink

    • Lindsay Mossink