Kortkolom economie

IEA: dubbele dip doet groei olievraag teniet

Amsterdam. De hoge olieprijs heeft bijgedragen aan de afname van de economische groei en de groei van de vraag naar olie zou grotendeels worden weggevaagd als de wereldeconomie in een dubbele dip belandt, stelt het Internationaal Energie Agentschap (IEA) vandaag. Het aanbod van olie blijft krap en de wereld zal het huidige productieniveau van oliekartel OPEC nodig hebben in 2012, aldus David Fyfe, hoofd van de oliemarktdivisie van het IEA. De huidige voorraden zijn echter ruim genoeg om een grote stijging van de olieprijs in de nabije toekomst te voorkomen, zegt hij. Het IEA meldt dat de Libische burgeroorlog ogenschijnlijk geen grote schade heeft aangericht aan oliereservoirs, maar dat vermoedelijk wel vertraging zal zijn bij de hervatting van de export door schade aan terminals. Het IEA schat dat de Libische productie zal stijgen tot 1,4 miljoen vaten per dag. (Novum)

Faillissementen leiden tot meer schulden

Amsterdam. Bedrijven en instellingen die failliet gingen hebben vorig jaar 3,9 miljard euro onbetaalde schuld achtergelaten. In een kwart van de gevallen waarbij de schuld onbetaald bleef, was zeker of hoogstwaarschijnlijk sprake van fraude, blijkt woensdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. In totaal waren er vorig jaar 7.639 faillissementen, tegenover 3.758 in 2000. Het aantal faillissementen door economische omstandigheden lag ruim drie keer zo hoog als in 2000. Inmiddels is de economische crisis bij een van de drie gevallen de belangrijkste oorzaak van het faillissement. Ook slecht bestuur is een meer voorkomende oorzaak van een faillissement dan elf jaar geleden. Vorig jaar gingen anderhalf keer zoveel bedrijven door mismanagement failliet als tien jaar geleden. (Novum)

Unilever doet bod op preferente aandelen

Amsterdam. Voedingsmiddelenbedrijf Unilever doet zijn bod op alle uitstaande preferente aandelen gestand. Het bedrijf koopt de aangemelde stukken in voor een bedrag van 36 miljoen euro, zo meldde het bedrijf vanochtend. De aandelen worden teruggekocht om houders van niet-preferente aandelen een relatief grotere stem te geven, die beter overeenkomt met hun economische belang in het concern. Van de grote houders van preferente aandelen heeft Aegon zijn stukken aangemeld. Twee andere grote aandeelhouders, verzekeraar ASR en ING, gaan niet in op het bod. Van de vrij verhandelbare stukken is ruim 60 procent aangemeld. (Novum)