Kortkolom binnenland

Zeven marechaussees terug uit Kunduz

Rotterdam. Zeven van de twintig Nederlandse marechaussees die in Kunduz politierekruten zouden opleiden, zijn teruggekeerd naar Nederland. Er was geen werk voor hen in de Afghaanse provincie, omdat er weinig agenten zijn die binnen het Nederlandse mandaat opgeleid kunnen worden. Nederlandse militairen moeten zich beperken tot het scholen van de civiele politie, die bovendien alleen in de provincie Kunduz werkzaam mag zijn. Bij een bezoek van NRC Handelsblad aan de eerste les van de achtweekse basiscursus, begin deze maand, bleek dat er maar dertig leerlingen zijn die aan die eisen voldoen. Het Afghaanse ministerie van Binnenlandse Zaken en internationale partners richten zich meer op opleiding van de paramilitaire grenspolitie. Omdat ook de komende maanden nauwelijks rekruten worden verwacht voor de lessen, stuurt Defensie bij de volgende lichting militairen nog maar tien docenten voor de basiscursus naar Kunduz. (NRC)

Van Agt teleurgesteld over uitblijven eretitel

Rotterdam. Dries van Agt had graag de eretitel Minister van Staat gekregen. De oud-premier is „teleurgesteld” dat de eer aan hem voorbij ging. In het Nederlands Dagblad zegt de CDA-prominent dat hij wel vermoedens heeft over de redenen waarom hij gepasseerd is. „Ik heb daar wel ideeën over, maar dat is ook het laatste wat ik er over zeggen mag.” De Rijksvoorlichtingsdienst zegt dat er geen criteria zijn voor het verkrijgen van de eretitel. D66 wil daar opheldering over. De titel wordt door de koningin en op voordracht van de ministerraad toegekend aan voormalige politici. Op dit moment zijn er nog zes in leven, onder wie Wim Kok (PvdA) en Ruud Lubbers (CDA). Een Minister van Staat kan in gevallen als een kabinetsformatie door de koningin worden geraadpleegd. (NRC)

Studie: tolweg over IJmeer niet rendabel

Den Haag. De aanleg van een tolweg tussen Almere en Amsterdam over het IJmeer is niet rendabel. De opbrengsten zijn onvoldoende om de aanleg te kunnen financieren en het is onduidelijk hoeveel reistijdbesparing het oplevert. Dat blijkt uit een studie die minister Melanie Schultz (Infrastructuur, VVD) gisteren naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. De tolweg zou tussen de driehonderd en vierhonderd miljoen euro kosten. Automobilisten zouden twee euro moeten betalen, vrachtwagens acht euro. Dat levert naar schatting 4,5 miljoen euro per jaar op. (Novum)

Stadsbussen blokkeren garage van ministerie

Den Haag. Stadsbussen uit Amsterdam, Den Haag en Rotterdam hebben vanochtend de garage van het ministerie van Infrastructuur geblokkeerd. Ongeveer 140 chauffeurs protesteerden met 24 bussen tegen de aangekondigde bezuinigingen en de aanbesteding van het stadsvervoer, aldus bestuurder Eric Vermeulen van Abvakabo FNV. De actie van de chauffeurs heeft geen gevolgen voor de dienstregeling. Volgens de bonden dreigen door de plannen van het kabinet drieduizend banen en de helft van het openbaar vervoer in de steden te verdwijnen. (Novum)

Standbeeld Coen staat weer op zijn sokkel

Rotterdam. In Hoorn is vanochtend het standbeeld van Jan Pieterszoon Coen teruggeplaatst op zijn sokkel. Bij werkzaamheden in augustus was het omgestoten. Een actiegroep wilde dat het beeld niet werd teruggeplaatst, wegens het bloedige optreden van Coen (1587-1629) op de Banda-eilanden. De gemeenteraad besloot het beeld toch terug te zetten, voorzien van een tekstbordje met uitleg over Coens daden. (NRC)