Kort nieuws Media

VVD: ministers moeten rel zendmast oplossen

Rotterdam. De ministers Van Bijsterveldt (OCW, CDA) en Verhagen (Economische Zaken, CDA) moeten zo snel mogelijk zorgen dat radioluisteraars in Noord-Nederland weer een betere ontvangst hebben. „Het is niet acceptabel dat zij drie maanden na de branden in de masten in Lopik en Smilde nog steeds niet goed radio kunnen luisteren”, zegt Tweede Kamerlid Afke Schaart (VVD). Samen met haar collega Van Miltenburg heeft zij Kamervragen gesteld aan de ministers. Die zouden meer regie moeten voeren bij het oplossen van de zendmastproblemen. Een groot aantal partijen, waaronder masteigenaren en zenderverhuurders, is verantwoordelijk voor de zendmasten. De VVD benadrukt dat Radio 1 en Omroep Drenthe, die de grootste problemen hebben, rampenzenders zijn. Schaart: „Als ergens een gat in de weg zit, repareert Rijkswaterstaat dat ook direct. Dat moet ook voor de radio-ontvangst gelden.” (NRC)

Eindredacteur DWDD wordt tv-directeur BNN

Rotterdam. Dieuwke Wynia, eindredacteur van de populaire talkshow De wereld draait door (VARA), vertrekt komend voorjaar naar BNN. Ze volgt Pim Castelijn op als tv-directeur. Wynia werkte zes jaar voor DWDD. „BNN is een groep jonge, enthousiaste programmamakers met de ambitie onderscheidende programma’s te maken voor tv, radio en internet. Daar voel ik me bij thuis.” Castelijn stopt per 1 juni. Hij is sinds 2008 tv-directeur van BNN. Deze maand kondigde hij aan na dit seizoen afscheid te nemen. BNN moet de komende tijd beslissen of ze samen wil met de VARA. De omroepverenigingen moeten voor 15 november een fusieplan sturen aan de minister. (NRC)