Kort nieuws Cultuur

Directeur Danstheater terug in functie

Amsterdam. Saskia Kriekhaus, de op non-actief gestelde directeur van het Haagse Lucent Danstheater en de Dr. Anton Philipszaal, heeft een kort geding tegen haar schorsing gewonnen. Vorige maand werd bekend dat Kriekhaus op non-actief was gesteld, omdat zij werd beschuldigd van fraude en het indienen van dubieuze declaraties. Ook over haar salaris was ophef ontstaan. Een woordvoerder van de theaters sloot toen uit dat zij nog in haar functie zou terugkeren. Maar de rechter oordeelde dat de klachten tegen haar „onvoldoende ernstig” zijn voor een schorsing, en dat zij weer in haar functie moet worden toegelaten. Het bestuur geeft uitvoering aan het vonnis, aldus voorzitter Harry van der Meijden, en „beraadt zich nader over de situatie”. Kriekhaus is sinds gisteren weer aan het werk. (NRC)

Actrice procedeert tegen Amazon.com

Seattle.Een Amerikaanse actrice die anoniem wil blijven heeft een rechtszaak aangespannen tegen de website Imdb.com en het moederbedrijf ervan, Amazon.com. De actrice denkt dat haar kansen op werk zijn afgenomen sinds Imdb, een website die informatie biedt over de film- en televisiewereld, haar leeftijd bekendmaakte. In 2008 stond de actrice persoonlijke informatie af bij haar inschrijving voor het geavanceerdere Imdb Pro dat alleen voor abonnees toegankelijk is. Vervolgens werden die tegen haar wil op het voor iedereen toegankelijke Imdb gepubliceerd. Het gevolg is volgens de anonieme actrice dat iedereen er nu achter kan komen hoe oud ze werkelijk is, terwijl ze er veel jonger uit ziet. (AP)

Guggenheim Museum gaat verf verkopen

AMSTERDAM. Het Guggenheim Museum in New York gaat muurverf voor binnen en buiten verkopen die is gebaseerd op de kleur van schilderijen in het museum. Het hoopt zo extra inkomsten te genereren. Het museum werkt samen met het Amerikaanse bedrijf Fine Paints of Europe om de kleuren na te maken die kunstenaars, curatoren en ook de architect van het gebouw, Frank Lloyd Wright, de laatste decennia hebben gebruikt. De gereproduceerde kleuren komen onder meer van doeken van Vincent van Gogh, Paul Cézanne en Wassily Kadinsky. De verf kost tussen de 25 en 95 euro. Het museum en het bedrijf geven verder geen financiële details. (Novum)