Kort nieuws Buitenland

Ontvoerde Française komt om in Somalië

Mogadishu. Een Franse vrouw, een toerist die eerder deze maand werd ontvoerd uit Kenia door vermeende Somalische militanten, is omgekomen. Dat hebben Franse functionarissen vandaag gezegd. Ze werden geïnformeerd over haar overlijden tijdens onderhandelingen over haar vrijlating. Kenia heeft troepen naar Somalië gestuurd op jacht naar de terreurbeweging Al-Shabaab, die het verantwoordelijk houdt voor de ontvoering. De Somalische militanten bereidden zich voor om de Zuid-Somalische stad Afmadow te verdedigen tegen oprukkende Keniaanse militairen. Bij een zelfmoordaanslag in de hoofdstad Mogadishu zijn gisteren zes doden gevallen. De autobom explodeerde vlakbij de plaats waar de Keniaanse minister van Defensie en Buitenlandse Zaken en leden van de Somalische interim-regering elkaar ontmoetten. (BBC, Reuters)

Zestien arrestaties bij protest Oeganda

Kasangati. De Oegandese politie heeft oppositieleider Kizza Besigye gisteren opgepakt bij een betoging in de hoofdstad Kampala. Vijftien andere betogers zijn aangeklaagd wegens hoogverraad, in een poging van de autoriteiten de protesten tegen de sterk gestegen voedsel- en brandstofprijzen de kop in te drukken. Besigye en zijn aanhangers hielden een ‘wandel-naar-werk-protest’. Soortgelijke protesten in april en mei werden hard neergeslagen door president Museveni. Er vielen negen doden. Besigye werd toen in elkaar geslagen en onder huisarrest geplaatst. (AP)

Ook zoon extremist is gedood door raket VS

Sana’a. Een 16-jarige zoon en een ander familielid van de geliquideerde, extremistische geestelijke Anwar al-Awlaki zijn vorige week gedood bij een Amerikaanse raketaanval op een schuilplaats van Al-Qaeda in Zuid-Jemen. Dat heeft hun familie gezegd. Net als zijn vader had de zoon, Abdel-Rahman al-Awlaki, de Amerikaanse nationaliteit. Hij was volgens familie op zoek naar zijn vader, kort voor deze op 30 september door een Amerikaanse raket werd gedood. Bij de nieuwe aanval kwamen volgens Jemen 24 mensen om. (Reuters)

Ambtenaren Vietnam mogen niet golf spelen

Hanoi. De Vietnamese minister van Verkeer Dinh La Thang heeft zijn hoogste ambtenaren verboden nog golf te spelen, omdat hun werkprestaties er onder te lijden hebben. Onder de groeiende middenklasse in het communistische Vietnam is golf zeer geliefd. Volgens de minister maken sommige ambtenaren op kantoor een lusteloze indruk. (AP)