Ella Kalsbeek benoemd tot lid van Raad van Toezicht COA

Voormalig staatssecretaris van Justitie Ella Kalsbeek is benoemd tot lid van de raad van toezicht van het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA). Dat heeft minister van Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) vandaag laten weten.

De Raad van Toezicht van het COA trad tijdelijk af in afwachting van een extern onderzoek naar het COA. De organisatie raakte half september in opspraak nadat werknemers de noodklok luidden over de bedrijfscultuur. Directeur Nurten Albayrak, die inmiddels op non-actief is gesteld, zou er een schrikbewind hebben gevoerd. Ook bleek ze te veel te verdienen en zou het COA de staat te veel geld in rekening brengen.

Ella Kalsbeek was voor de PvdA lid van de Tweede Kamer van 1989 tot 2006, met een onderbreking in 2001-2002 toen zij staatssecretaris van Justitie was. Zij is nu voorzitter van de Raad van Bestuur van Altra, een instelling voor jeugdzorg en speciaal onderwijs in Amsterdam.

Rijsdijk en Scheltema voeren onderzoek naar COA uit

De minister heeft Jacqueline Rijsdijk en Michiel Scheltema aangesteld om het onderzoek naar het werkklimaat en de bestuursstructuur uit te voeren. Rijsdijk werkte 25 jaar bij De Nederlandsche Bank en is nu managementconsultant. Scheltema was hoogleraar staats- en administratief recht en later bestuursrecht in Groningen, was in 1981 en 1982 staatsecretaris van Justitie en was voorzitter van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid. Ook onderzocht hij het faillissement van DSB Bank.

Het onderzoek naar het COA moet eind dit jaar zijn afgerond.