Infiltrant IRT runt coffeeshops

Michiel Dekker en

Marcel Haenen

Een van de belangrijkste criminele politie-infiltranten heeft zich in Haarlem „met groeiend succes genesteld in de bovenwereld”. Met een gemeentelijke vergunning exploiteert hij drie coffeeshops in Haarlem – Liberty, Take Away Shop en Easy Going – die op naam zijn gesteld van familieleden. Dat is gebleken bij een onderzoek van politie, justitie, belastingdienst en de gemeente Haarlem.

Kris J. vergaarde in de jaren negentig een fortuin door voor het zogeheten IRT-politieteam op grote schaal drugs te importeren. Hij klom onder begeleiding van Haarlemse rechercheurs op in de onderwereld om informatie te vergaren over de top van het misdaadmilieu. Door falend toezicht verdiende J. veel geld en sneuvelde het politieteam. J. is verscheidene keren voor onder meer drugshandel veroordeeld.

Het vermogen van J. is behalve in coffeeshops ook geïnvesteerd in onroerend goed. De belangen zijn ondergebracht in de firma’s Vermeer Agenturen en Onroerend Goed Maatschappij KCSD BV. De belastingdienst heeft Kris J. en de zijnen inmiddels naheffingen opgelegd. Woordvoerder Ros van het ministerie van Financiën zegt dat het om „aanzienlijke aanslagen” gaat.

„Een strikte strafrechtelijke aanpak van dit soort verdachten sorteert te weinig effect”, zegt Mark Timmermans, projectleider van het Regionaal Informatie en Expertisecentrum dat zich richt op een bestuurlijke aanpak van de criminaliteit. „Georganiseerde criminaliteit vergt een gecoördineerde aanpak.”

Twee weken geleden werd Kris J. aangehouden na een inval in de bestuurskamer van de Haarlemse voetbalclub Young Boys. De sportruimte bleek te zijn ingericht als illegale pokerzaal. De voetbalclub werd in 2004 opgericht door Kris J.