'Honkbal weer op Spelen'

Bondscoach Brian Farley van het Nederlands honkbalteam hoopt dat de WK-overwinning de populariteit van de sport ten goede komt. „Ik zou graag zien dat er meer jongens zich aanmelden voor deze sport”, zei de Amerikaan gisteren bij aankomst op Schiphol. Nederland werd zondag als eerste Europese land wereldkampioen.

Farley: „Het zou goed zijn voor het Nederlandse honkbal als de sport kan groeien van twintigduizend naar honderdduizend leden.” Hij hoopt dat het IOC heeft meegekeken naar de finale. „Het zou mooi zijn als de sport weer olympisch wordt.” Honkbal verdween na ‘Peking 2008’ van het olympische programma.

Farley werd niet overvallen door de zege van zijn ploeg. „Voor ons kwam het niet onverwacht. Ik was ervan overtuigd dat wij toe waren aan de volgende stap en dat was een medaille.” Tot aan het afgelopen WK was de vierde plaats het beste resultaat voor de Nederlandse honkballers.

De nationale ploeg wordt 11 november gehuldigd. Er is gekozen voor uitstel, omdat het team dan weer compleet is. Na de zege in Panama vloog een aantal spelers direct door naar familie in Curaçao en anderen naar hun club in de VS. Waar de huldiging plaatsheeft, maakt de honkbalbond later bekend. (Novum)