Het is rustig in Kunduz, zeven militairen naar huis

Zeven van de twintig Nederlandse marechaussees die in het Afghaanse Kunduz politieagenten zouden opleiden, zijn teruggekeerd naar Nederland. Er was te weinig werk, liet het ministerie van Defensie gisteren weten. De nieuwe lichting politietrainers die binnenkort vertrekt, is daarom kleiner: tien in plaats van twintig. NRC Handelsblad schreef eerder deze maand dat er maar twee militairen daadwerkelijk voor de klas staan in Kunduz. Dat komt doordat er maar één groep van dertig studenten is die aan de eisen van de Nederlandse regering voldoet. Dat er niet meer leerlingen zijn, heeft te maken met het knellende mandaat van de militairen. Zo mogen zij alleen leden van de lokale politie trainen en geen agenten die in andere provincies aan de slag gaan. Bijkomend probleem is dat het Duitse trainingskamp waar de opleidingen worden gegeven nog in aanbouw is. Nu is er te weinig ruimte. (NRC)

lees meer over de militairen in Kunduz op pagina 8 en 9