Hele hoge hakken... zonder hakken

Liever geen hak dan een tuttige hak, vindt modeontwerper Dennis Diem.

Zijn 20 cm hoge ‘zwevende hak’ is razend populair. Hoe val je daarop niet achterover?

Marijera poses at Lincoln Center during New York Fashion Week September 14, 2011. REUTERS/Allison Joyce (UNITED STATES - Tags: FASHION PORTRAIT) REUTERS

De zwevende hak, blijvertje of gekkigheid? Afgelopen juli, tijdens de Amsterdam Fashion Week, wist actrice Victoria Koblenko niet hoe snel ze backstage bij modeontwerper Dennis Diem moest komen om de ruim twintig centimeter hoge schoenen te passen. Ook couturier Jan Taminiau (hij kleedt onder anderen Máxima) ontwierp schoenen met zulke opzienbarende zwevende hakken. Vooral popsterren zijn er dol op. Beyoncé ‘zweeft’ op zijn ontwerpen op haar cd-hoesje, Lady Gaga bezit heel wat paren.

De animo voor het hoefachtige model is er, maar zal de schoen echt een nieuw plekje veroveren naast de naald- en de blokhak? Ontwerper Dennis Diem denkt van wel: „Dit is een nieuwe schoenvorm, en die zal blijven ook.”

Maatschoenmaker René van den Berg – hij maakte in opdracht van Jan Taminiau de schoenen voor Beyoncé en Lady Gaga – ziet zeker potentie voor het model, al is de schoen volgens hem allesbehalve nieuw. Acht jaar geleden maakte hij ze al, en in de jaren veertig experimenteerde de Italiaanse schoenmaker Salvatore Ferragamo met de zwevende hakconstructie. In Nederland baarde Jan Jansen in de jaren tachtig opzien met zijn exemplaren. Maar geen van die technische hoogstandjes waren zo torenhoog als die van Diem en Taminiau.

De zwevende hak is geen makkelijke schoen om te maken, weet René van den Berg uit ervaring. „De kunst is exact het juiste punt te vinden waarop de balans goed is zodat de drager er niet afkukelt.” Normaal gesproken zorgt je hiel voor stabiliteit, nu moet dat op een andere plaats gelegd worden. Belangrijk is waar de schoen het eerste de grond raakt. „Bij de zwevende schoen ligt dit aanraakmoment niet bij de hiel, maar redelijk aan de voorkant, dat is de truc van de schoen”, zegt Van den Berg.

Liever geen hak dan een tuttige hak, vond Dennis Diem toen hij ging nadenken over schoenen die pasten bij zijn nieuwe collectie korsetten, de specialiteit van Diem. Afgelopen april begon hij aan zijn drieëntwintig centimeter hoge schoen met zwevende hak, in juli was het ontwerp klaar. Het begon met het eindeloos schaven aan een blok hout om de juiste balans te vinden zodat de modellen niet naar achteren zouden vallen. Vervolgens ging beeldhouwer Jos Kwakkel door op de vorm en perfectioneerde het plateau. Ambachtelijk schoenmaker Esther van Schagen maakte het leren bovenwerk van zo’n dertig paren.

Het hout van de hak is inmiddels vervangen door epoxy, maar zwaar zijn de schoenen wel. Diem schat zo’n kilo per stuk. „Ze waren eerst lichter, maar bleken toen instabiel.” Lopen erop gaat prima, tenminste, zolang je rechtdoor loopt, is er niks aan de hand”, verzekert Diem die al enkele paren à 580 euro heeft verkocht.

Volgens René van den Berg is de zwevende hak even comfortabel als een dunne naaldhak. Wie overweegt zich aan de schoen te wagen, waarschuwt hij dat de schoen strak moet zitten. „En als je loopt moet je niet het gevoel hebben dat je achterover of naar de zijkant valt.” Toen er zo’n twintig jaar geleden steeds meer vraag kwam naar bijzondere schoenen, wisselde Van den Berg zijn orthopedische praktijk in voor een atelier voor bijzondere maatschoenen. Dit jaar maakte hij onder andere hakloze schoenen voor modeontwerpster Ilja Visser, in opdracht van Anouk Wipprecht maakte hij laarzen met flitsende LED-verlichting voor Fergie van The Black Eyed Peas en de zwevende hakken voor Beyoncé en Lady Gaga. Hoe experimenteler hoe beter. Geen ontwerp is Van den Berg te dol. „In principe is alles mogelijk. Als Taminiau weer komt aanzetten met een onmogelijk ontwerp, denk ik: Joepie! Kom maar op met die uitdaging!”

Kijk voor actiefoto’s en filmpjes van de schoenen op dennisdiem.nl of jantaminiau.com

    • Georgette Koning