Helaas, maar 9,1% groei

In Europese en Amerikaanse ogen is het groeicijfer van China jaloers makend, maar op de Aziatische beursen drukte het cijfer de koersen.

Een groei van 9,1 procent, Aziatische investeerders vinden het een somber bericht. Het gisteren door het Chinese Bureau voor Statistiek gepubliceerde groeicijfer is het laagste in twee jaar. In 2009 werd voor het laatst een groeicijfer net onder de 9 procent genoteerd als gevolg van de financiële crisis in het Westen. Dat neemt niet weg dat China met een voor heel 2011 voorspelde groei van 9,5 procent het uitstekend doet vergeleken met de VS (1,5 procent in 2011) en de Europese Unie (1,8 procent dit jaar).

De Chinese economie blijft een hoog groeitempo houden en dat wijst er volgens de economen van de zakenbanken op dat de vraag naar buitenlandse producten, vooral grondstoffen, op peil zal blijven. „Een harde landing zal uitblijven, hoewel investeerders zeer nerveus zijn over de eurozone”, aldus Tim Condon van ING in Singapore.

Het Duitse bericht dat de komende eurotop geen oplossing zal opleveren, stemde Aziatische investeerders nog ongeruster. Zij zien maar één oplossing voor de eurocrisis: een noodfonds van 2.000 miljard euro. Ook blijkt de export naar Europa de afgelopen zeven maanden met 17,1 procent gedaald. Uit Zuid-China, waar zich de grote exportfabrieken bevinden, komen klagelijke rapportages van speelgoed-, textiel- en luxe goederenproducenten over tegenvallende kerstbestellingen. (NRC)