Rellen in Griekenland tijdens massale demonstratie

A fire bomb explodes next to riot police during clashes outside the Greek Parliament on Wednesday Oct. 19, 2011. A two-day general strike that unions vow will be the largest in years grounded flights, disrupted public transport and shut down everything from shops to schools in Greece on Wednesday, as at least 50,000 protesters converged in central Athens. All sectors, from dentists, state hospital doctors and lawyers to shop owners, tax office workers, pharmacists, teachers and dock workers walked off the job ahead of a Parliamentary vote Thursday on new austerity measures. (AP Photo/Dimitri Messinis) Een brandbom explodeert vlaak naast de Griekse oproerpolitie tijdens rellen buiten het Griekse parlement. Foto AP / Dimitri Messinis

In Griekenland is de oproerpolitie in botsing gekomen met demonstranten die zich voor het parlement hebben verzameld. In Athene vindt vandaag de grootste staking in jaren plaats. Tienduizenden Grieken zijn op de been (luchtfoto).

De Griekse oproerpolitie vuurde traangas af op de demonstranten die brandbommen en stenen gooien naar hen (live beelden).

CBS-verslaggever Fernando Suarez is erbij in Athene:

Twitter avatar suarezfjCBS Fernando Suarez More stun grenades fired. Thousands of protesters on the run. Being pushed back from Parliament by riot police. #greece
Twitter avatar suarezfjCBS Fernando Suarez Molotov cocktail thrown toward Parliament in Athens. Police respond with stun grenades. #greece
Twitter avatar suarezfjCBS Fernando Suarez CBS News camera gets smashed by protesters in Athens. Photographer ok and safe.

De demonstranten protesteren tegen de ingrijpende bezuinigingsmaatregelen van de Griekse regering. Ambtenaren en werknemers uit de private sector leggen het werk vanaf vandaag 48 uur neer.

Vorige week besloten de EU en het IMF dat Griekenland in november opnieuw 8 miljard euro ontvangt. De bezuinigingen die daaraan als voorwaarde zijn gekoppeld, stuiten op hevig verzet bij de Griekse bevolking. Papandreou riep het parlement gisteren op tot steun. Morgen stemt het parlement over de bezuinigingsplannen. Dan is ook een collectieve 48-uursstaking van de Griekse vakbonden gepland.

Griekse vuilnismannen moeten weer aan het werk

Griekenland dwingt vuilnismannen weer aan het werk te gaan. Premier Papandreou vaardigde gisteren een dwangbevel uit om de staking die de vuilophalers zeventien dagen geleden begonnen te beëindigen. Het is een troep in de straten van Athene (video).

Een vrouw knijpt haar neus dicht terwijl ze langs een stapel vuilnis loopt in Athene. Foto Reuters / Yannis BehrakisEen vrouw knijpt haar neus dicht terwijl ze langs een stapel vuilnis loopt in Athene. Foto Reuters / Yannis Behrakis

    • Marije Willems