Akkoord voor Griekse hervormingen in eerste stemming parlement

De Griekse minister van Financiën Venizelos en premier Papandreou waren vanavond aanwezig bij de stemming in het parlement. Foto Reuters / John Kolesidis

Het Griekse parlement heeft vanavond in de eerste van twee cruciale stemmingen ingestemd met nieuwe hervormingsmaatregelen. Morgen volgt een tweede stemming die het pakket officieel tot wetgeving maakt.

Alle 154 parlementariërs van regeringspartij PASOK van premier Papandreou stemden vanavond in met de nieuwe bezuinigingen en belastingverhogingen. De meerderheid in het parlement was niet erg ruim, want 141 volksvertegenwoordigers keerden zich tegen het pakket. Het pakket maatregelen omvat nieuwe belastingen, loonsverlagingen, ontslagen in de publieke sector en aanpassingen in arbeidsvoorwaarden.

Griekenland heeft zware financiële problemen en is afhankelijk van Europese steun om een faillissement te kunnen voorkomen. Vorige week werd door de trojka van EU, IMF en ECB overeengekomen dat het land in november een nieuwe tranche van acht miljard euro ontvangt.

De regeringsparlementariërs van PASOK weerstonden vanavond de grote druk van woedende betogers. In Athene, Thessaloniki en andere steden vonden vandaag massademonstraties plaats tegen de bezuinigingen. Daarbij raakten veertien agenten gewond en werden veel vernielingen aangericht.

    • Pim van den Dool