Galaxy Nexus: zo smaakt Android 4.0

Uitgerekend op de dag dat de iPhone-verkopen een dip vertonen, komt concurrent Google met een nieuwe telefoon en een nieuwe versie van Android. Deze versie 4,0, ‘Ice Cream Sandwich’, moet het Android-front hechter maken. Twee weken later dan gepland tonen Google en Samsung Android 4.0 op een nieuwe Google-telefoon, de Galaxy Nexus, tot voor kort bekend

Uitgerekend op de dag dat de iPhone-verkopen een dip vertonen, komt concurrent Google met een nieuwe telefoon en een nieuwe versie van Android. Deze versie 4,0, ‘Ice Cream Sandwich’, moet het Android-front hechter maken.

Twee weken later dan gepland tonen Google en Samsung Android 4.0 op een nieuwe Google-telefoon, de Galaxy Nexus, tot voor kort bekend als de Nexus Prime. Deze telefoon heeft als belangrijkste concurrent de iPhone 4S (en het iOS5-besturingssysteem). In verband met het overlijden van Steve Jobs werd een eerdere aankondiging afgeblazen.

Nieuw homescreen in Android 4.0, met virtuele knoppen onderaan.Nieuw homescreen in Android 4.0, met virtuele knoppen onderaan.

Ice Cream Sandwich, zoals deze smaak van het mobiele besturingssysteem is gedoopt, moet voor meer eenheid zorgen tussen telefoons en tablet pc’s die op het Google-platform draaien. Android 4.0 werkt op smartphones en op tablets. Daarmee wil Google bewerkstelligen dat er maar één versie van het besturingssysteem in de markt is - dat is makkelijker voor softwareontwikkelaars en fabrikanten.  En voor gebruikers, die zouden kunnen profiteren van meer en snellere upgrades, minstens 18 maanden lang nadat het toestel uit is gekomen. Android heeft nu nogal veel smaken en dat komt de compatibiliteit van software niet ten goede. De softwareextra’s die fabrikanten zelf aan Android toevoegen zijn ook vaak verwarrend voor de gebruiker, zeker als je na twee jaar wilt overschakelen op een ander merk telefoon.

Snelheidsmonster

De Galaxy Nexus is het nieuwe snelheidsmonster dat het Google-stempel krijgt. Het toestel wordt gemaakt door Samsung en is een voorproefje van de overige Android-telefoons die op de markt verschijnen. De Prime heeft een scherm van 4,65 inch (resolutie van 1280 x 720 pixels - net als veel tablet pc’s) en een dual core 1,2 GHz processor, 1 GB werkgeheugen en 16 of 32 GB opslagcapaciteit. Aan boord onder meer een NFC chip voor bijvoorbeeld mobiele betalingen en een 1750 MaH batterij. Dat alles verpakt in een telefoon van 135 gram en minder dan 0,9 cm dik. Netwerk: HSPA+ of LTE in de regio’s die al op 4G zijn overgestapt. De telefoon is vanaf november in de VS te koop en vanaf december in Nederland, voor 649 euro.

Nieuw in Android 4.0

Multitasking in Android 4.0Multitasking in Android 4.0

Android 4.0 werkt op grote en kleine schermen maar veel van de 300.000 applicaties in de Android Market  zullen aangepast moeten worden om optimaal gebruik te maken van grotere schermmaten. Google heeft de ontwikkelaarsversie van Ice Cream Sandwich al ter beschikking gesteld – en de Nexus Prime als ‘benchmark’ telefoon – ruim voordat de eerste Android 4.0 toestellen in de winkel liggen. Hopelijk is de timing beter dan bij Android 3x, dat nog niet af was toen de hardwarefabrikanten afgelopen januari stonden te popelen om een iPad-concurrent op de markt te brengen. Mede daardoor is de iPad nog steeds marktleider en oogt Android 3x nog niet ‘af’. Dat zal het ook niet worden, nu Android 4.0 is aangekondigd. Op de smartphone is Android echter al meer volwassen en haalde het platform de iPhone een tijd geleden in, qua verkoopaantallen.

In het onderstaande filmpje over Android 4.0 zijn een paar extra’s te zien: gezichtsherkenning om de telefoon te starten, Android Beam (bestanden draadloos delen via de NFC-chip) en een nieuwe look & feel (niet helemaal origineel) zoals multitaskoverzicht, virtuele knoppen onder de taskbar, mappen om applicaties in op te slaan, en een grappig live video-effect.

Deze wat serieuzere  lijst specificaties krijgen Android-ontwikkelaars:

Unified UI toolkit: A single set of UI components, styles, and capabilities for phones, tablets, and other devices.

Rich communication and sharing: New social and calendar APIs, Android Beam for NFC-based instant sharing, Wi-Fi Direct support, Bluetooth Health Device Profile support.

Deep interactivity and customization: Improved notifications, lockscreen with camera and music controls, and improved app management in the launcher.

New graphics, camera, and media capabilities: Image and video effects, precise camera metering and face detection, new media codecs and containers.

Interface and input: Hardware-accelerated 2D drawing, new grid-based layout, improved soft keyboard, spell-checker API, stylus input support, and better mouse support.

Improved accessibility: New accessibility APIs and text-to-speech APIs for writing new engines.

Enhancements for enterprise: Keychain and VPN APIs for managing credentials and connections, a new administrator policy for disabling the camera.

 

Ook BlackBerry bouwt iets nieuws

Tegelijkertijd met Android 4.0 kondigde RIM vandaag de nieuwe versie van het besturingssysteem voor de BlackBerry aan: BBX. Die werkt ook zowel op smartphones als op RIMs variant op de tablet pc, de PlayBook. BBX-apps zijn gebouwd met HTML5, Adobe Air of Flash.