Française overleeft gijzeling in Somalië niet

De gegijzelde Franse vrouw, die eerder deze maand vanuit Kenia is ontvoerd naar Somalië, is overleden. Dat maakte het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken vanochtend bekend.

De ontvoering van de Française was onder meer aanleiding voor Kenia om Somalië binnen te vallen. Volgens onze correspondent in Parijs kreeg de zaak in Frankrijk de nodige media-aandacht, omdat deze vrouw een bekend persoon was in de feministische beweging.

Bemiddeling met gijzelnemers mislukte

Op verzoek van de Franse regering had Kenia bemiddelaars naar Somalië gestuurd om te onderhandelen met de gijzelnemers. Maar dit mislukte.

Woordvoerder Bernard Valero van Buitenlandse Zaken zei in een verklaring:

“De contacten met wie we samenwerkten om de vrijlating van Marie Dedieu te bewerkstelligen hebben ons verteld van haar dood.”

Hij voegde eraan toe dat zij de datum of de omstandigheden van haar dood niet konden bevestigen. De vrouw was op leeftijd, had een handicap en leed aan kanker. Vermoedelijk heeft zij haar medicijnen niet op tijd kunnen krijgen. De Française was woonachtig in Kenia.

‘Een barbaarse daad’

De Fransen hebben de dood van de vrouw geïnterpreteerd als moord. De minister van Buitenlandse Zaken Alain Juppé heeft de moord ten strengste veroordeeld. Hij spreekt van een “barbaarse daad”.

Kenia reageerde met militair offensief op reeks ontvoeringen

Kenia heeft zondag troepen naar Somalië gestuurd om jacht te maken op de terreurbeweging Al-Shabaab, die Kenia verantwoordelijk houdt voor een recente serie ontvoeringen. De Somalische militanten bereidden zich gisteren voor om de Zuid-Somalische stad Afmadow te verdedigen tegen oprukkende Keniaanse militairen. De operatie dreigt Kenia dieper de twee decennia durende burgeroorlog in Somalië in te trekken.

Volgens onze correspondent Koert Lindijer heeft Kenia nooit eerder zo direct en massaal geïntervenieerd in buurland Somalië. Kenia’s interventie kan tot verdere internationalisering van het Somalische conflict leiden en tot terroristische wraakacties in Kenia, aldus Lindijer.

Terreurorganisatie Al Shabaab opereert vanuit Somalië en heeft in een deel van dat land de controle in handen. Het heeft in de veroverde gebieden strikt islamitische leefregels doorgevoerd en wordt door onder meer de Verenigde Staten verdacht van banden met Al-Qaeda. De beweging pleegt regelmatig aanslagen in Somalië.

    • Marije Willems