Facebook voor de iPad valt tegen

App

Facebook

Voor iPhone en iPad. Gratis***

Voor een internetfenomeen met de omvang van Facebook duurde het natuurlijk veel te lang voordat er een officiële iPad-app verscheen. De applicatie moest het maximale uit Apples tablet halen, was het verweer. Dat lukt echter nog niet helemaal.

Het eerste wat opvalt na het openen zijn de overeenkomsten met de iPad-app van Twitter. Ook Facebook gebruikt de over elkaar heen schuivende panelen die je in en uit het beeld kunt sweepen. Het grootste en belangrijkste paneel toont het ‘nieuwsoverzicht’: de laatste statusupdates van je vrienden. Links kun je een hoofdmenu in beeld schuiven, rechts een smal paneeltje waarin je reacties kunt lezen en achterlaten. Klik je op een foto, dan gaat die open op het volledige scherm. Zelf een update plaatsen gaat via het horizontale menu bovenin, net als op de site. Allemaal weinig mis mee.

Tot zover de meest gebruikte Facebook-toepassingen. Geworsteld wordt er met wat het sociale netwerk nog meer behelst. De uitwerking van de locaties waar je vrienden zich bevinden (‘In de buurt’) is aardig, maar bijna niemand gebruikt die functie. De Facebook-chat staat altijd rechts in beeld en kan niet opgeborgen worden. En je accountinstellingen, linksonder weggestopt, zijn zo on-tabletvriendelijk ingedeeld dat iets aanpassen erg lastig is.

Facebook heeft een belangrijke eerste stap gezet op de iPad, maar er valt nog veel te verbeteren. De grootste uitdaging: elk van de vele toepassingen een passende plek geven.

Peter Zantingh