Emo's beleven ware liefde op sterfbed

Restless. Regie: Gus Van Sant. Met: Henry Hopper, Mia Wasikowska, Ryo Kase. In: 6 bioscopen.

Enoch (Henry Hopper) is een echte emo: een gevoelige jongen die zo anders is, zo interessant. Ouwelijk gekleed, broekspijpen op hoog water, infiltreert hij begrafenissen om gezellig mee te rouwen. Enoch heeft die morbide hobby sinds hij drie maanden in coma lag na een ongeluk waarbij zijn ouders omkwamen.

Sindsdien woont hij bij zijn tante en deelt lief en leed met de dode kamikazepiloot Hiroshi; geest of imaginair vriendje? Tot Annabel (Mia Wasikowska) zijn vreugdeloze leven verstoort. Een meisje met pruik: Annabel heeft kanker en leeft nog drie maanden. Kan sterfbedliefde Enochs doodsdrift genezen, zal de vitale Annabel hem weer over de drempel van het volle leven duwen?

Restless is een romantische komedie in het zwart, met het laatste woord voor Nico en de Velvet Underground. Gus Van Sant, met Oscars overladen in Milk, overtuigt niet zo met deze net iets te zelfbewuste, gewild eigenzinnige film. Psychologie, karakterontwikkeling: alles klopt, maar is ook te gekunsteld. En zou je nu echt zo mooi en sereen aan kanker sterven?

Coen van Zwol

    • Coen van Zwol