Eindelijk openheid over het Hillsboroughdrama

Na ruim 21 jaar worden de documenten over de ramp, waarbij 96 Liverpool-fans overleden, vrijgegeven.

Het is een van de meest dramatische stadionrampen in de Engelse voetbalgeschiedenis. Op 15 april 1989 overleden 95 Liverpool-supporters – de jongste 10 jaar, de oudste 67 – tijdens de bekerwedstrijd tegen Nottingham Forrest. Ze werden doodgedrukt tussen de hekken die de staantribunes in het Hillsborough-stadion in Sheffield scheidden. Zevenhonderd fans raakten gewond, een van hen raakte in coma en overleed in 1992.

Nog altijd weten de nabestaanden niet wat er precies gebeurde. Officiële onderzoeken pleitten zowel de Britse politie als de voetbalfans vrij. Niemand werd veroordeeld wegens nalatigheid. De lijkschouwer concludeerde voor alle slachtoffers ‘dood door ongeluk’. Het enige gevolg was dat uit alle stadions de staantribunes en hekken verdwenen – en zulke rampen nu niet meer voorkomen.

Maandag werd na een emotioneel en urendurend debat in het Lagerhuis besloten dat alle documenten over Hillsborough openbaar moeten worden gemaakt. Ook de notulen van kabinetsvergaderingen onder leiding van premier Margaret Thatcher worden vrijgegeven. Het debat werd afgedwongen doordat bijna 140.000 Britten online een petitie ondertekenden. Liverpool-manager Kenny Dalglish en Lagerhuislid Steve Rotheram, beiden destijds aanwezig in het stadion, gaven hun steun.

De nabestaanden geloven dat sprake is van een doofpot. Eerst kreeg de politie de schuld. Zij zou een toegangspoort naar een staantribune hebben geopend, waardoor er te veel toeschouwers zonder kaartje binnenkwamen. Ook zouden agenten ambulances hebben tegengehouden – slechts één bereikte het veld.

Maar al snel ging het gerucht dat de ramp te wijten was aan het hooligangedrag van dronken supporters. Omdat de aanhang van FC Liverpool vier jaar eerder betrokken was bij rellen in het Brusselse Heizel-stadion, waarbij 39 Juventus-supporters omkwamen, werd dat door sommigen onmiddellijk voor waar aangenomen. Zo schreven de tabloids, aangevoerd door The Sun, op gezag van anonieme politiebronnen dat Liverpool-fans andere slachtoffers zouden hebben beroofd. Lagerhuislid Rotheram sprak met een brok in zijn keel over „een gecoördineerde campagne” door diegenen „die wanhopig hun eigen hachje wilden redden”.

De documenten worden niet in één keer vrijgegeven. Ze gaan eerst naar de nabestaanden voordat ze openbaar worden. (NRC)