‘Duitsland en Frankrijk nog steeds oneens over oplossing eurocrisis’

Sarkozy vanavond na afloop van het spoedberaad over de eurocrisis in Frankfurt. Foto AP / Thomas Lohnes

In tegenstelling tot eerdere berichten zouden Duitsland en Frankrijk het nog altijd oneens zijn over het pakket maatregelen dat noodzakelijk is om de eurocrisis op te lossen. Dat zou de Franse president Sarkozy vandaag gezegd hebben tegen Franse parlementariërs.

Parlementariër Charles de Courson, die eerder vandaag bij de briefing van Sarkozy aanwezig was, zei vanavond tegen persbureau Reuters dat Sarkozy gezegd heeft dat de Duitse regeringscoalitie verdeeld is over hoe de eurocrisis opgelost moet worden. “Het is niet alleen Angela Merkel die we moeten overtuigen”, zou Sarkozy tegen de parlementariërs gezegd hebben.

Duitsland en Frankrijk doen er alles aan om het eens te worden over onder meer het verhogen van het Europese noodfonds, omdat komende zondag een EU-top gepland staat waar een ultiem reddingsplan voor de euro gepresenteerd moet worden. Een indicatie dat Duitsland en Frankrijk het inderdaad nog niet eens zijn is het onaangekondigde bezoek van Sarkozy vanmiddag aan Merkel in Frankfurt. De beide leiders zouden daar hebben gesproken met IMF-directeur Christine Lagarde en functionarissen van de Europese Centrale Bank (ECB).

‘Fransen en Duitsers denken anders over bevoegdheden noodfonds’

Gisteravond nog meldde The Guardian op gezag van EU-diplomaten dat Duitsland en Frankrijk het eens waren over het reddingsplan voor de euro. Ze zouden zijn overeengekomen dat het Europese noodfonds voor probleemlanden moet worden verhoogd tot 2000 miljard euro. Berichten hierover werden later weer ontkend.

Het grootste meningsverschil tussen Berlijn en Parijs zou gaan over de bevoegdheden van het EFSF-noodfonds. De Fransen zouden volgens analisten graag zien dat het noodfonds een soort bank wordt die goedkoop geld kan lenen bij de ECB. Duitsland en de ECB zelf zouden mordicus tegen zo’n constructie zijn.

    • Pim van den Dool