Deel Eindhovense raad vindt Van Abbe te elitair

Blijft het internationaal gerenommeerde Van Abbemuseum in Eindhoven provocerend en radicaal, of wordt het een provincialer museum. Daarover ging de discussie gisteravond in de raadscommissievergadering.

CDA, PvdA en SP vinden het museum voor hedendaagse kunst nu te elitair. PvdA-raadslid Arnold Raaijmakers: „Het moet weer van de stad worden, meer publiek trekken.” Vijf aanwezige sprekers, onder wie Ann Demeester van kunstcentrum De Appel in Amsterdam, waren het hiermee oneens. Ze zeiden dat het museum juist moet volharden in zijn avant-gardistische beleid.

Eindhoven moet in totaal 56 miljoen euro bezuinigen en steeds meer gemeenteraadsleden vinden dat het Van Abbemuseum er met een bezuiniging van twee ton wel heel gemakkelijk vanaf komt. Het Van Abbe krijgt jaarlijks 4,7 miljoen euro gemeentelijke subsidie. Het museum zegt de landelijke cultuurbezuinigingen volgend jaar te zullen gaan voelen en vreest tevens mogelijke provinciale bezuinigingen.

Raaijmakers diende een initiatiefvoorstel in. Hij wil dat het museum in 2015 200.000 bezoekers trekt en zo jaarlijks 900.000 euro extra ophaalt. De afgelopen vijf jaar kwamen er jaarlijks gemiddeld 84.500 bezoekers.

Wethouder Mary-Ann Schreurs (D66, cultuur) antwoordde de raadsleden namens het museum, op dit moment een ambtelijke dienst. Ze laat onderzoeken of het museum zelfstandig kan worden: een stichting of een naamloos genootschap. Ze zegde toe dat het Van Abbe zal proberen meer geld te verdienen door (expositie)ruimtes te verhuren.

Museumdirecteur Charles Esche voerde het woord niet. Wel had hij raadsleden een notitie toegestuurd waarin hij reageerde op de wens meer betalende bezoekers te trekken. Hij wil streven naar 100.000 bezoekers per jaar en meer inkomsten, schrijft hij daarin.

Hoe? Hij zal vanaf 2013 in de nieuwbouw van het museum de gehele collectie zo veel mogelijk laten zien. In het oude gebouw wil hij tijdelijke tentoonstellingen tonen, of door derden laten tonen. De experimentele traditie van het museum blijft hij trouw. „Veel huidige internationaal beroemde kunstenaars hebben hun start gemaakt in het Van Abbemuseum”, schrijft hij.

Esche vroeg afgelopen week op zijn Facebook-pagina om steunbetuigingen. Kunstenaars, kunstkenners, museumdirecties gaven hieraan gehoor. Onder hen zijn onder anderen Edwin Jacobs (directeur Centraal Museum, Utrecht), professor dr. Hito Steyerl (University of Arts Berlin, Fine Arts Dept) en professor Sholette (Queens College, New York).

In sommige steunbetuigingen wordt raadslid Raaijmakers uitgemaakt voor populist en kunsthater. Onterecht, vindt Raaijmakers. „Ik ben ervan overtuigd dat het mogelijk is zowel de elite als een breed publiek te bedienen.” Of zijn initiatiefvoorstel het haalt, zal waarschijnlijk pas in de raadsvergadering in november duidelijk worden. Coalitiepartners VVD, D66 en GroenLinks lijken vooralsnog weinig enthousiast.