De stem van Ane Brun kronkelt mystiek

Ane Brun. Gehoord: 18/10 Melkweg/Max, Amsterdam. ***

Scandinavische zangeressen lappen de popconventies aan hun laars. Denk aan de Deense Agnes Obel, de Zweedse Lykke Li, en aan veterane – want actief sinds eind jaren negentig – Ane Brun uit Noorwegen. Ze begonnen als singer/songwriter maar kozen grilliger wegen om zich uit te drukken. Zo ontwikkelde Ane Brun zich tot sirene met een breed instrumentarium. Op haar nieuwe, prachtige cd, It All Starts With One, is de muziek minimalistisch. Bruns mystieke stem kronkelt tussen instrumentale accenten van de akoestische gitaar of een enkele vioolklank door. In sommige nummers (One, Do You Remember) is er nauwelijks meer te horen dan roffelende percussie, wat, mede door de kraakheldere manier van opnemen, een bijna zondige opwinding teweegbrengt.

Gisteravond voerde Brun de liedjes iets minder bijzonder uit. De muziek van vijf multi-instrumentalisten – o.a. dwarsfluit, cello en percussie – miste een heldere afbakening tussen de klanken. Brun, die met wapperend blond haar en golvende armbewegingen achter de microfoon stond, speelde lichtvoetig op de akoestisch gitaar, maar haar stem klonk minder vol. Hoogtepunten waren ook hier de percussieliedjes.

    • Hester Carvalho