Curaçao heeft 't gehad met Den Haag

Curaçao is niet erg enthousiast over het bezoek van de fractieleiders uit Nederland. Die kwamen om te luisteren, maar ze zeiden wat het Curaçaose parlement te doen staat.

VVD-fractieleider Stef Blok zoekt na afloop zijn Curaçaose collega Eunice Eisden. Tijdens de ontmoeting tussen parlementsleden van Curaçao heeft zij gezegd dat ze geen toekomst meer ziet voor het Koninkrijk der Nederlanden. Als Blok haar heeft gevonden zegt hij: „Als u geen toekomst meer ziet, kunt u uit het koninkrijk stappen.” Eisden reageert op felle toon: „Als het zo doorgaat dan gebeurt dat.” Blok: „Wij zullen u niet tegenhouden.” Eisden: „Ik hoef van u geen toestemming om uit het koninkrijk te stappen.”

Het bezoek deze week van zes Nederlandse fractievoorzitters aan de Antillen beleefde gisteren zijn spannendste moment. De delegatie bezocht de Staten van Curaçao, sinds een jaar een apart land binnen het koninkrijk. Het Nederlandse honkbalteam, dat met veel Antillianen wereldkampioen is geworden, kreeg felicitaties. Maar daarmee waren alle aardige dingen wel gezegd. Warme gevoelens voor Nederland zijn er nooit echt geweest, maar veel slechter dan nu kan de band met de voormalige kolonie niet worden.

„Den Haag geeft ons het gevoel dat we niet meer welkom zijn in het Koninkrijk”, zei Dean Rozier van de grootste regeringspartij MFK. Helmin Wiels van coalitiepartij PS: „Wij zijn gelijkwaardig maar niet gelijk.”

De spanning was de afgelopen weken opgelopen door een rapport van een commissie onder leiding van oud-GroenLinks-leider Paul Rosenmöller. De commissie zegt dat niet alle leden van het kabinet benoemd zouden zijn als er een goede screening was geweest. Minister-president Gerrit Schotte zou banden hebben met maffia-achtige figuren. Eén van de aanbevelingen is dat Curaçao zelf nader onderzoek doet naar de integriteitsproblemen.

Maar het parlement van Curaçao ziet het niet zitten. Een meerderheid deed het rapport vorige week af als broddelwerk. Minister Donner (Koninkrijksrelaties, CDA) kan volgens het koninkrijkstatuut via de Rijksministerraad ingrijpen, bijvoorbeeld door de gouverneur onderzoek te laten doen. Dat kan ernstige consequenties hebben. Begin deze week lekte via de krant Amigoe een vertrouwelijk memo van de Veiligheidsdienst Curaçao uit met beschuldigingen aan het adres van vijf ministers.

De Nederlandse fractieleiders waren vooral gekomen om te luisteren, benadrukten ze. En vrijwel allemaal zeiden ze dat de Staten zelf moeten beslissen wat ze met het rapport doen. Om hen vervolgens op te roepen wél nader onderzoek in te stellen. Dat zorgde voor ergernis bij de Statenleden omdat zij al een besluit hadden genomen: niets doen. „U weet wat moet en wat niet moet”, aldus Eisden, fractieleider van de kleinste coalitiepartij. Ze wees erop dat het OM geen aanleiding ziet om vervolging in te stellen voor de vermeende corruptie en het gebrek aan integriteit. Ze suggereerde dat Nederland zich met zijn eigen zaken moet bemoeien. „U heeft zelf te maken met een gure samenleving voor medebewoners.”

PvdA-leider Job Cohen deed het slotwoord. Hij zei dat de twee landen elkaar een spiegel moeten voorhouden. „Maar dan moet je wel bereid zijn er in te kijken.” De Nederlandse fractieleiders vertrokken opgelucht. Ze hadden een veel grimmiger gesprek verwacht. Na het bezoek aan minister-president Schotte vaart de delegatie naar Aruba. Daar hopen ze op prettiger ontmoetingen.