buzz

Nederland, Amsterdam, 22-07-2009 Michiel Huisman (Amstelveen, 18 juli 1981) is een Nederlands acteur en muzikant. PHOTO AND COPYRIGHT ROGER CREMERS Roger Cremers - 2008

Gouden Méliès voor het meesterlijke ‘Suiker’

De Nederlandse regisseur Jeroen Annokkee heeft de Méliès d’Or voor de Beste Europese Fantastische Korte film gewonnen voor Suiker. De prijs is uitgereikt bij het Méliès d’Or-gala tijdens het 44ste Sitges International Fantastic Film Festival in Spanje. De prijs wordt toegekend door de European Fantastic Film Festivals Federation. Nederland is daarin vertegenwoordigd door het Imagine Film Festival. Suiker behandelt met veel zwarte humor en niet gehinderd door goede smaak de lotgevallen van een man die zijn beeldschone buurmeisje op bezoek krijgt als ze een kopje suiker komt lenen. Annokkee is vooral bekend van commercials en moet nu hoognodig eens een speelfilm gaan maken. Winnaar in de categorie beste lange speelfilm was Alex de la Iglesia voor zijn clownsfilm Balade triste de trompeta.

Woede in Tunesië over vertoning ‘Persepolis’

Woedende demonstranten verzamelden zich afgelopen vrijdag voor het gebouw van televisiezender Nessma-TV Tunis. Reden: de uitzending van de animatiefilm Persepolis, met aansluitend debat. Duizenden radicale en conservatieve gelovigen kwamen op de been om te demonstreren tegen de autobiografische film van Marjane Satrapi over haar jeugd in Teheran en de Iraanse revolutie. Met name een scène waarin de hoofdpersoon een discussie heeft met God is een steen des aanstoots. In veel moskeeën in Tunesië werd vrijdag gepreekt tegen de film, die al eerder op filmfestivals in het land te zien was, zonder dat daardoor problemen waren ontstaan.

Filmsterren verdienen bij met luisterboeken

Kate Winslet slaagt er maar niet in om een Hollywoodstudio ervan te overtuigen om Zola’s moordverhaal Thérèse Raquin met haar te verfilmen. Daarom kiest ze voor de next best thing: een door haar ingesproken luisterboek van deze klassieker. Nicole Kidman, die Virginia Woolf speelde in het succesvolle The Hours, zal To The Lighthouse inspreken van haar idool. Colin Firth heeft eveneens een contract getekend voor de luisterversie van The End of the Affair van Graham Greene, dat al twee keer is verfilmd. Al deze luisterboeken zullen in de loop van 2012 worden uitgebracht door de Britse marktleider in luisterboeken Audible.

De Vries voor dichte deur bij ‘Heineken Ontvoering’

Misdaadverslaggever Peter R. De Vries is de toegang geweigerd bij een voorvertoning van De Heineken Ontvoering van regisseur Maarten Treurniet. De Vries zou de film voor een item in het nieuwprogramma Nieuwsuur gaan bekijken. De Vries heeft zich kritisch uitgelaten over vermenging van feit en fictie in de film en verklaarde ook vermoedens te hebben dat de film mogelijk het auteursrecht schendt van zijn bestseller over dezelfde geruchtmakende zaak. Morgen dient het kort geding van misdadiger Willem Holleeder tegen de producten van de film. Zijn bezwaar is dat de film „100 procent waarheidsgetrouw moet zijn”, terwijl zijn aandeel in de zaak is gefictionaliseerd door onder meer een andere naam te gebruiken.

Nieuwe film van Bertolucci toch maar niet in 3D

Bij nader inzien ziet regisseur Bernardo Bertolucci er toch van af om zijn nieuwe thriller Io e Te in 3D te maken, zoals hij aanvankelijk had aangekondigd. De Italiaanse meester was zeer enthousiast over de mogelijkheden van de nieuwe techniek na het zien van Avatar. Maar na enig nadenken vindt hij het medium toch iets te „goedkoop en ordinair”. De nieuwe film van Bertolucci die al jaren geen film meer heeft gemaakt, gaat over een broer en zus die een groot deel van hun jeugd in een duistere kelder doorbrengen en zou in 2013 in de bioscoop moeten verschijnen.

Michiel Huisman inzombiefilm met Brad Pitt

De Nederlandse acteur Michiel Huisman heeft een rol in de nieuwe film van Brad Pitt, World War Z. De film zal worden geregisseerd door Marc Foster (The Kite Runner, Monster’s Ball). Huisman timmert internationaal al langer aan de weg, onder meer met een rol in de Amerikaanse televisie serie Treme, van de makers van The Wire en het Britse The Young Victoria. World War Z gaat over een apocalyptische oorlog tussen mens en zombie.