Bevalt Carla Bruni op dit moment van ‘de toekomst van Frankrijk’?

Het lijkt erop dat de bevalling van Carla Bruni begonnen is. Journalisten verzamelen zich voor de kliniek de la Muette in Parijs en zojuist vertelde NRC-correspondent Dirk Vandenberge aan de telefoon dat hij politieagenten en geblindeerde wagens zag rijden richting het ziekenhuis.

Journalisten wachten buiten bij de kliniek waar Carla Bruni gaat bevallen. Foto AFP / Miguel Medina

Het lijkt erop dat de bevalling van Carla Bruni begonnen is. Journalisten verzamelen zich voor de kliniek de la Muette in Parijs (foto) en zojuist vertelde NRC-correspondent Dirk Vandenberge aan de telefoon dat hij politieagenten en geblindeerde wagens zag rijden richting het ziekenhuis. Een sterk signaal dat de bevalling van de echtgenote van de Franse president Nicolas Sarkozy is begonnen.

De bevalling is groot nieuws. Sarkozy wordt met de geboorte van het kind de eerste Franse president in functie die vader wordt. Maar het kind wordt vrijwel zeker ingezet als campagnemiddel bij de presidentsverkiezingen volgend jaar. Voormalig first lady Bernadette Chirac noemde het kind al “de toekomst van Frankrijk”. Vandenberghe:

“De kans is groot dat de baby een rol zal gaan spelen in de aankomende presidentsverkiezingen. In deze gemedialiseerde en gepolitiseerde maatschappij kan de geboorte niet uit de actualiteit weggehouden worden. We zagen Sarkozy ook al eerder op foto’s met het zoontje van Bruni voor de piramides in Egypte. Bruni heeft al eerder gezegd dat ze er alles aan wil doen om haar man herverkozen te laten worden. De geboorte van het kind zal niet ongelooflijk geëxploiteerd worden, maar zeker een rol spelen.”

Eerder voorspelde Vandenberghe op nrc.nl al dat de campagne in Frankrijk veel weg zal gaan hebben van de harde Amerikaanse verkiezingscampagnes. Daarbij hoort mogelijk de inzet van de nieuwe spruit van Sarkozy. Vandenberghe:

“Je kunt je voorstellen dat als het slecht gaat met Sarkozy in de peilingen er opeens foto’s van hem en zijn kind zullen verschijnen op de voorkant van tijdschriften.”

Het is overigens niet de eerste keer dat Sarkozy vader wordt. Hij heeft al drie zonen: Pierre van 26 en Jean van 25 uit zijn eerste huwelijk, en Louis, 14 jaar oud, uit zijn tweede huwelijk. Carla Bruni (43) heeft een zoon van tien uit haar huwelijk met de Franse filosoof Raphaël Enthoven.

De Franse president Sarkozy arriveert bij de kliniek. Foto Reuters / Stephane MaheDe Franse president Sarkozy arriveert bij de kliniek. Foto Reuters / Stephane Mahe