Belgen vragen veel voor internet

In de rubriek Jong schrijven jongeren over jongeren en media.Meer columns, links en reacties op het blog nrc.nl/jong.

Afgelopen zomer was ik in Spanje, waar ik al bijna mijn hele leven elke zomer familie bezoek. Na een paar dagen in de Pyreneeën vond ik een groepje Spaanse jongeren die de hitte van de Costa’s waren ontvlucht en nu zes weken doorbrachten in een bijna uitgestorven dorp.

Na een paar drankjes trok ik mijn telefoon uit mijn zak en ik checkte even snel mijn e-mail en dergelijke. „Wow, heb jij internet op je telefoon?”, vroeg een jongen die een jaar of twee jaar ouder was dan ik. „Ja, al twee jaar”, zei ik. „Hebben veel Nederlandse jongeren dat?” Mijn Spaanse nichtje, die meermalen in Nederland was geweest, bevestigde dat in Nederland veel jongeren mobiel internet hebben.

Mobiel internet is in Spanje niet zo vanzelfsprekend, vertelde de jongen. Zeker niet buiten de grote steden. Het is ook erg duur, zo’n 10 euro voor 60 MB internet en 60 sms’jes. De jongen sloeg bijna achterover toen ik vertelde dat je zelfs met een prepaidkaartje een internetbundel kan kopen in Nederland.

Op dit moment zit ik met mijn klasgenoten een week in de Belgische Ardennen, waar ik voor een verschrikkelijk hoog bedrag – 14,95 euro voor vijf dagen mailtjes lezen en Facebooken – mijzelf toegang kan verschaffen tot internet. Maar nu ik in de aanloop naar mijn korte trip mijn spullen aan het pakken ben, vraag ik me af of mijn internettoegang echt wel nodig is, zeker tegen zo’n hoog bedrag. Iedereen weet toch dat ik weg ben en wanneer ik terugkom? Natuurlijk, ik krijg vast wel een mailtje waarvan de urgentie hoog is, maar vergaat de wereld als ik niet direct antwoord?

Waarschijnlijk hangt dit alles af van het moment waarop ik de Belgische grens overrijd. Dan kan ik besluiten om A) mijn internetbundel te activeren – omdat ik in een vast heel erg boeiend WhatsApp-gesprek zit – of B) niets te doen (en eventueel later met hangende pootjes mijn bundel toch te activeren als ik me zit dood te vervelen in een tochtig huisje). Verscheidene opties zijn mogelijk.

Rutger de Quay