Beleggingen Goldman Sachs verdampen

Goldman Sachs heeft in het derde kwartaal een zeldzaam verlies geleden. Ook de rijke Amerikaanse zakenbank ontkomt niet aan de crisis.

Wie nog niet helemaal overtuigd is dat de financiële crisis verre van over is, moet even naar de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs. De machtige zakenbank, die vaak in het nieuws komt met torenhoge winsten en bijbehorende bonussen voor medewerkers, presenteerde gisteren de resultaten over het derde kwartaal van 2011. De bank van de grote getallen.

Maar voor de tweede keer sinds de beursgang in 1999 rapporteerde Goldman Sachs een verlies. Het afgelopen kwartaal leed de bank een verlies van 428 miljoen dollar (313 miljoen euro). In hetzelfde kwartaal van vorig jaar maakte de zakenbank nog een winst van ruim 1,7 miljard dollar.

De eerste keer dat Goldman Sachs als beursgenoteerd bedrijf een verlies moest rapporteren was aan het einde van 2008, net na het omvallen van de bank Lehman Brothers.

De bank had minder werk het afgelopen kwartaal. Zo hoefde Goldman Sachs minder beursgangen te begeleiden. De inkomsten van die activiteit daalden tot 258 miljoen dollar, een daling van 61 procent in vergelijking met hetzelfde kwartaal vorig jaar.

De bank had het afgelopen kwartaal 821 miljard dollar van klanten in beheer. Met deze tak van investment management wist de bank een omzet van 1,2 miljard dollar te halen. Een stijging van 4 procent. Ook werd er nog behoorlijk verdiend aan commissies en managementactiviteiten.

Dat de bank toch een fiks verlies heeft gerapporteerd, komt doordat er ook een tak van de bank is die helemaal niet goed heeft gedraaid. Dat is de investeringdivisie van Goldman Sachs. Dat onderdeel investeert in bedrijven en overheden door bijvoorbeeld aandelen of obligaties te kopen.

Maar dat ging het afgelopen kwartaal niet zo goed. De beurzen leden wereldwijd forse verliezen. Beleggers zagen daardoor miljarden aan vermogen verdwijnen. Veel banken hebben daarom over het afgelopen kwartaal slechte resultaten gepresenteerd.

Zo leed Goldman Sachs een verlies van ruim 1 miljard dollar op de investering in de Commercial Bank of China. Op andere investeringen moest de bank ook nog eens 1 miljard afschrijven. En op schuldpapier werd het afgelopen kwartaal ook een verlies van 907 miljoen dollar geleden. Zo heeft de bank een portefeuille van 2,5 miljard dollar aan schuldpapier van Europese landen, obligaties die de laatste maanden zwaar onder druk staan.

Net als andere banken gaat ook Goldman Sachs kosten besparen. De bank wil daarmee 1,2 miljard winnen. Het personeelsbestand is met 4 procent teruggebracht in vergelijking met een jaar geleden. De werknemers van Goldman Sachs zullen de bezuinigingen ook in hun eigen portemonnee gaan voelen, liet Goldman Sachs weten. De totale som aan salarissen en bonussen voor het personeel over het derde kwartaal bedroeg 1,58 miljard dollar, een daling van 59 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.

Maar medelijden hoeft nog niemand te hebben met de bankiers van Goldman Sachs. Met reserveringen in het eerste en tweede kwartaal voor salarissen en bonussen ter hoogte van 5,23 en 3,2 miljard dollar zal het salaris van de 34.200 werknemers gemiddeld in ieder geval uitkomen op zo’n 292.690 dollar.