Anti-bedonder-apps

Kijk niet vreemd op als er binnenkort een paar relaties in je omgeving sneuvelen. Komt door Apple, dat een anti-vreemdgaan-app heeft gelanceerd. Oké, het heet niet zo, maar ‘Find my Friends’ maakt een essentieel onderdeel van een liefdesaffaire vrijwel onmogelijk: liegen waar je bent. Met het foeilelijke programmaatje – de interface is zogenaamd van crèmekleurig leer – kun je vrienden met een iPhone uitnodigen om hun locatie te delen. Voortaan bewegen ze dan als blauwe stipjes over de kaart.

Die functie kun je overigens ook tijdelijk inschakelen. Handig als je met een groep op Lowlands rondhangt en je wilt weten in welke tent vriend A. staat te springen. Of als je met vriend B. in een restaurant hebt afgesproken en wilt volgen of hij wel de goede route neemt – „Gast, keer nu om! Via de Damstraat is veel sneller!” Maar als je plotseling van de kaart van je geliefde verdwijnt, is dat toch verdacht.

Thomas Metz uit New York had de app stiekem aangezet op de nieuwe iPhone van zijn vrouw. Hij vermoedde dat ze een uptown-lover had en wilde daar wel eens achterkomen. Op het populaire forum MacRumors postte hij zijn bevindingen: „Find my Friends has her right there [uptown]. I just texted her asking where she was and the dumb b!tch said she was on 10th Street!!”

En de tiende straat, dat is downtown. De heer Metz maakte een screenshot, wel zo handig als hij haar ‘A$$’ aanklaagt.

Misschien is Metz wel een slimme marketingmedewerker van Apple, maar je kunt je best voorstellen dat zoiets écht gebeurt.

De grote vraag is nu: gaan we ons netter gedragen door apps als Find my Friends en de Google-variant, Latitude? Nu hebben ze nog weinig gebruikers, maar over een paar jaar zijn zulke technologieën nog beter ontwikkeld en wellicht gemeengoed. Zogenaamd ‘overwerken op kantoor’ kan dan niet meer. Als tiener ’s nachts het huis uitsneaken om met je vrienden te feesten, is lastiger als het ouderpaar een alarm instelt wanneer hun kroost zich verder dan tien meter van het huis bevindt. Want een normaal functionerende puber verlaat het huis niet zonder telefoon.

Kortom: de boel bedonderen wordt steeds ingewikkelder. De technologie dwingt mensen tot net gedrag. Voor elke route die je neemt, moet je verantwoording afleggen.

Om de gevolgen daarvan te testen, nodigde ik dit weekend mijn vriendin voor Find my Friends uit. „Dat is handig schat, voor als je je ’s nachts zorgen maakt. Dan zie je gewoon dat ik veilig in Paradiso sta.”

Ze was er niet van gediend. „Je laat maar gewoon weten waar je bent”, zei ze, „dat is pas netjes.”

Ernst-Jan Pfauth

    • Ernst-Jan Pfauth