'Al Pacino jatte dat accent in Scarface'

Veelgevraagd acteur Frank Lammers vindt ‘A Fistful of Dynamite’ (1971) Leones beste spaghettiwestern.

Groningen, 12-04-10. Beeld uit de voorstelling "Low Yo Yo Stuff" muziektheater over het leven en werk van Captain Beefheart bij het Noord nederlands Toneel , met Frank Lammers & de Magic Band Schrijver Ko van den Bosch. Foto Leo van Velzen NrcHb.

„Mijn beste film? Die vraag heb ik vaker gehad natuurlijk en dan zeg ik altijd Once Upon a Time in The West (1968). Maar dat antwoord ben ik eigenlijk een beetje beu. Eigenlijk is A Fistful of Dynamite nog beter, die maakte regisseur Sergio Leone drie jaar later. Rod Steiger speelt een Mexicaanse boef met een vet Spaans accent. Ik weet bijna zeker dat Al Pacino daar Scarface van heeft gejat. De originele titel is Gìu la testa, of Duck, You Sucker, zoals de Engelse titel ook wel luidt. Wat begint als een platte overvalkomedie verwordt langzamerhand tot een politiek drama van ongekende proporties, waarin 600 Mexicanen voor je neus zomaar worden afgeschoten.

Als je films wilt maken waar veel mensen naar gaan kijken en waar je stiekem ook nog iets mee wilt zeggen, dan moet je iets eronder steken. Op een gegeven moment komt Rod Steiger in een grot waar al zijn kinderen dood liggen. Dan spreekt hij de onsterfelijke woorden: „All six of them. I never counted them before.” Dat doet hij met zo’n blik dat het je diep raakt. Met een grap die spijkerhard binnenkomt. Die passie en die heroïek. Dat zwijgzame. En die ene zin die helemaal raak is. Dat vond ik wel een eyeopener.

„Film is, zeker in Nederland, nog erg realistisch. Volgens wetten die in het theater al lang zijn doorbroken. Dat je als blanke ook Othello kan spelen of als jongen een man van zestig. Met een schoorsteen op het toneel ben je er ook, daar heb je geen documentaireachtig realisme voor nodig. Het is hier heel moeilijk om een film van de grond te krijgen die een beetje gek doet, het merendeel is risicoloos. Bij De bende van Oss vroeg het Filmfonds op welke film hij zou lijken. Het enige goede antwoord is natuurlijk: nergens op. Daarom zou ik graag zelf een keer een Nederlandse western maken.”

Dana Linssen

    • Dana Linssen