Ajax uit malaise na zege in Zagreb

Door een zege in Kroatië en het verlies van Lyon heeft Ajax weer uitzicht op de knock-outfase in de Champions League. Maar de gemiste kansen baren trainer Frank de Boer nog zorgen.

Ajax Amsterdam's Siem De Jong reacts during their UEFA Champions League group D football match Dinamo Zagreb vs Ajax Amsterdam in Zagreb, on October 18, 2011. AFP PHOTO/ HRVOJE POLAN AFP

Ajax moest gisteravond tegen Dinamo Zagreb uit de malaisesfeer komen en dat lukte met met een 2-0 overwinning in stadion Maksimir. De ploeg van trainer Frank de Boer had in meer dan vier weken alleen het bekerduel tegen de amateurs van Noordwijk gewonnen. Ajax behaalde in de competitie een punt tegen AZ, FC Twente en PSV en verloor van FC Groningen. In de Champions League had het geen kans tegen Real Madrid en verzuimde het te winnen van Lyon.

Met de zege op het tegenvallende Dinamo staat Ajax op doelsaldo tweede in groep D van de Champions League, doordat Real in Madrid met 4-0 won van Lyon. Veel tijd heeft de ploeg van De Boer niet om te genieten van de opsteker. Net als tegen AZ en FC Twente toonde de landskampioen dat het maar moeilijk tot scoren komt. Komende zondag wacht in de competitie de ‘klassieker’ tegen Feyenoord.

„We hadden wel wat eerder afstand mogen nemen”, luidde de kritiek van De Boer tegenover de NOS-camera. „Als je zoveel kansen krijgt, moet je niet pas in de laatste minuut de 2-0 maken. Dit is een cruciale overwinning.”

De trainer was tevreden over het spel, zeker in de tweede helft. „We hebben gedomineerd en hadden zestig procent van de wedstrijd de bal. We speelden goed positiespel, hebben onze kansen gecreëerd, maar verzuimden het af te maken. Dat moet beter”, wist De Boer.

De wisselvalligheid van Ajax is het lot van een jonge ploeg waarbij de meest talentvolle voetballers meteen na hun doorbraak naar het buitenland vertrekken. Dinamo heeft hetzelfde probleem. De afgelopen jaren vertrokken Luka Modric, Niko Kranjcar (beiden Tottenham Hotspur) en Dejan Lovren (Olympique Lyon) bij de dertienvoudig Kroatisch kampioen. Met de huidige generatie speelt de club voor het eerst in twaalf seizoenen in de groepsfase van de Champions League.

Ajax-spion Tonny Bruins Slot bekeek Dinamo in de groepswedstrijd tegen Real Madrid en was onder de indruk van de aanvallende stijl en de fanatieke aanhang, die tegen Ajax was uitgedund wegens een conflict met de clubleiding. Trainer Krunoslav Jurcic, die als voetballer het Nederlands elftal met Kroatië van de derde plaats afhield bij het wereldkampioenschap van 1998 in Frankrijk, beschikt over een mix van routiniers en talent.

Bruins Slot voorspelde een sterk begin van Dinamo en kreeg gelijk. De thuisploeg kreeg in de eerste tien minuten kansen via Fatos Beqiraj en Jerko Leko. Doelman Kenneth Vermeer, hersteld van de blessure die hij opliep tegen AZ, redde. Ook Ajax kreeg een goede mogelijkheid. Siem de Jong schoot naast in de rebound, nadat doelman Ivan Kelava de bal uit een vrije trap van Jan Vertonghen niet onder controle had gekregen.

De Jong, vervanger van de geblesseerde spits Kolbeinn Sigthorsson, beleefde een ongelukkige eerste helft, waarbij hij het vele balbezit van Ajax niet kon verzilveren. Eerst kopte hij naast uit een voorzet van Derk Boerrigter. Nadat Ante Rukavina, na een fout van de tegenvallende Gregory van der Wiel, en Sammir bij counters van Dinamo gevaarlijk waren geweest, werd De Jong tegen de vlakte gelopen door de doelman, maar hij kreeg geen strafschop. De gelegenheidsspits – als vervanger van de geblesseerde IJslander Kolbeinn Sighthorsson – kopte de bal uit een vrije trap van Theo Janssen ook nog een keer via de paal naast het Kroatische doel.

Boerrigter, de gevaarlijkste aanvaller van Ajax, zette zijn ploeg meteen na rust op voorsprong. De buitenspeler schoot beheerst raak na een knappe passeeractie van de deels Kroatische Miralem Sulejmani, van wie veel familieleden op de tribune zaten. Ajax zette meer druk op de speelhelft van Dinamo en kreeg goede kansen. Boerrigter kreeg de bal uit een pass van Theo Janssen alleen voor Kelava niet onder controle. Toby Alderweireld schoot van buiten het strafschopgebied net naast.

Het gebrek aan precisie in de afronding maakte dat De Boer pinchhitter Dmitri Boelykin, vorig seizoen bij ADO Den Haag goed voor 21 competitiedoelpunten, inbracht voor Boerrigter. Maar Ajax bleef onzuiver in het strafschopgebied. Janssen verscheen alleen voor Kelava en raakte de doelman vol op het lijf. De Jong onderstreepte zijn vruchteloze avond met opnieuw een kopbal op de paal.

Dinamo, dat uit onmacht liefst zes gele kaarten verzamelde, kon de nederlaag niet meer voorkomen en moest in blessuretijd nog een doelpunt incasseren. Christian Eriksen verscheen alleen voor Kelava en hielp Ajax met een geplaatst schot aan de tweede plaats in groep D en een beter gemoed.

Boerrigter was opgetogen over zijn eerste doelpunt in de Champions League, maar zag ook dat Ajax zijn tegenstander in de wedstrijd had gehouden. „We begonnen ijzersterk en lieten helaas veel goede kansen liggen, ik ook twee heel behoorlijke. Meestal krijg je zelf een doelpunt om de oren als je de kansen niet benut, maar dat gebeurde gelukkig niet. Ik heb geen idee waarom het eerst niet lukte. We zijn blijven zoeken naar het doelpunt en toen we er één maakten, was het ook klaar.”

    • Michiel Dekker