Agenten gewond bij grootschalig bezuinigingsprotest in Athene

Verschillende agenten raakten vandaag gewond bij een anti-regeringsbetoging in Athene. Foto Reuters / John Kolesidis

Bij clashes tussen agenten van de oproerpolitie en honderden relschoppende jongeren in Athene zijn vanmiddag zeker veertien agenten gewond geraakt. De rellen in de Griekse hoofdstad ontstonden tijdens een demonstratie tegen de bezuinigingen van de Griekse regering.

Een deel van de jeugdige betogers gooiden brokken marmer en rookbommen naar de politie, die reageerde met de inzet van traangas en stungranaten. Groepen agenten zetten geregeld de achtervolging in op de gewelddadige jongeren, die verdere chaos veroorzaakten door bergen vuilnis in brand te zetten en bushokjes op te blazen. Het grootste deel van de naar schatting 100.000 demonstranten die vandaag op straat waren in Athene gedroeg zich overigens keurig.

In de tweede stad van Griekenland, Thessaloniki, zorgde een groep relschoppers ook voor problemen. De ruiten van een aantal winkels en banken sneuvelden, waarna de politie van Thessaloniki ook besloot om traangas en stungranaten tegen de betogers in te zetten. De rellen in Thessaloniki hingen, net als in Athene, voor een deel samen met de grote staking die vandaag in Griekenland gehouden werd. Ambtenaren en werknemers uit de private sector leggen het werk vanaf vandaag 48 uur neer.

Vorige week besloten de EU en het IMF dat Griekenland in november opnieuw 8 miljard euro ontvangt. De bezuinigingen die daaraan als voorwaarde zijn gekoppeld, stuiten op hevig verzet bij de Griekse bevolking. Papandreou riep het parlement gisteren op tot steun. Morgen stemt het parlement over de bezuinigingsplannen. Dan is ook een collectieve 48-uursstaking van de Griekse vakbonden gepland.