Zeven Nederlandse agenten terug uit Kunduz wegens gebrek aan werk

Agenten uit Kunduz rusten uit tijdens een patrouille. Foto AP / Anja Niedringhaus

Zeven van de twintig Nederlandse marechaussees die in het Afghaanse Kunduz politieagenten zouden opleiden, zijn weer teruggekeerd in Nederland wegens gebrek aan werk. Dat heeft het ministerie van Defensie vanmiddag laten weten.

Defensie liet vorige week al weten dat de trainers mogelijk zouden worden teruggeroepen. De behoefte aan opleiders is kleiner dan gedacht. Ook de nieuwe lichting van politietrainers die binnenkort naar Kunduz vertrekt is daarom kleiner: tien in plaats van twintig.

NRC Handelsblad schreef eerder deze maand dat van de twintig beschikbare marechaussees er slechts twee daadwerkelijk voor de klas staan. Er is maar één groep van dertig studenten die voldoet aan de eisen die de Nederlandse regering heeft gesteld. Dat er nu niet meer leerlingen zijn, heeft te maken met het knellende mandaat dat de militairen hebben meegekregen.

Zo mogen zij alleen leden van de lokale politie trainen en geen agenten die in andere provincies dan Kunduz aan de slag gaan. Bijkomend probleem is dat het Duitse trainingskamp waar de opleidingen worden gegeven nog in aanbouw is. Nu is er ruimte voor vier klassen, die merendeels door Duitse politieagenten worden onderwezen.