WK jeugd: 109 positief

Meer dan honderd voetballers zijn deze zomer tijdens het WK voor spelers onder 17 jaar in Mexico positief bevonden op clenbuterol. Wereldvoetbalbond FIFA maakte gisteren bekend dat bij 109 van de 208 geteste spelers het verboden middel is aangetroffen.

De positieve gevallen zijn waarschijnlijk gevolg van het eten van besmet vlees. In Mexico wordt clenbuterol op grote schaal gebruikt om het vee sneller te laten groeien.

Van de Mexicaanse jeugdspelers testte niemand positief. Zij hadden uit voorzorg besloten tijdens het WK alleen vis en groente te eten. Mexico won het toernooi door in de finale Uruguay te verslaan.

De FIFA is verbaasd over de resultaten, maar is niet van plan om stappen te ondernemen. „Dit is geen dopingprobleem, maar een gezondheidsprobleem”, zegt een woordvoerder. Ook antidopingbureau WADA laat de zaak rusten. (Novum)