Wie was er schuldig aan 'Hillsborough'?

In een emotioneel debat sprak het Lagerhuis gisteren over ‘Hillsborough’: de dood van 95 fans van Liverpool in in Sheffield. Alle documenten worden nu vrijgegeven.

Het is nog altijd een van de meest dramatische stadionrampen in de Engelse voetbalgeschiedenis. Op 15 april 1989 overleden 95 Liverpool-supporters – de jongste 10 jaar, de oudste 67 – toen ze werden doodgedrukt tijdens het bekerduel tegen Nottingham Forrest. Als ratten zaten ze in de val tussen de hekken die de staantribunes in het Hillsborough-stadion in Sheffield scheidden. de wedstrijd was net aan de gang voordat men zich in de rest van het stadion realiseerde wat er speelde. Zevenhonderd fans raakten gewond, een van hen raakte in coma en overleed in 1992.

Nog altijd weten de nabestaanden niet wat er precies gebeurde. Officiële onderzoeken pleitten zowel de Britse politie als de Britse voetbalfans vrij. Niemand werd veroordeeld wegens nalatigheid. De lijkschouwer concludeerde voor alle slachtoffers ‘dood door ongeluk’. Het enige gevolg was dat uit alle stadions de staantribunes en hekken verdwenen – en zulke rampen nu niet meer voorkomen.

Gisteren werd na een emotioneel en urendurend debat in het Lagerhuis, dat begon met het voorlezen van alle namen, besloten dat alle documenten over Hillsborough openbaar moeten worden gemaakt. Ook de notulen van kabinetsvergaderingen onder leiding van premier Margaret Thatcher worden vrijgegeven.

Het Lagerhuisdebat werd afgedwongen doordat bijna 140.000 Britten een online petitie ondertekenden. Liverpool-manager Kenny Dalglish en Lagerhuislid Steve Rotheram, beiden destijds aanwezig in het stadion, gaven hun steun.

Minister van Binnenlandse Zaken Theresa May beloofde „er alles aan te doen dat de families de waarheid boven tafel krijgen”.

De nabestaanden geloven dat sprake is van een cover up. Eerst kreeg de politie de schuld. Zij zou een toegangspoort naar een staantribune hebben geopend, waardoor er teveel toeschouwers zonder kaartje binnenkwamen. Ook zouden agenten ambulances hebben tegengehouden – slechts één bereikte het veld.

Maar al snel ging het gerucht dat de ramp te wijten was aan het hooligangedrag van dronken supporters. Omdat de aanhang van FC Liverpool vier jaar eerder betrokken was bij rellen in het Brusselse Heizel-stadion, waarbij 39 Juventus-supporters omkwamen, werd dat door sommigen onmiddellijk voor waar aangenomen. De tabloids, aangevoerd door The Sun, schreven op gezag van anonieme politiebronnen dat Liverpool-fans andere slachtoffers zouden hebben beroofd, en zouden hebben voorkomen dat een agent mond-op-mondbeademing gaf.

Trevor Hicks, wiens beider tienerdochters omkwamen, gelooft dat op de zondagochtend na de ramp, tijdens een ontmoeting tussen Thatcher en de politie van South Yorkshire, is besloten de fans de schuld te geven. Dat zou beter passen in het handhavingsbeleid van de regering.

Lagerhuislid Rotheram sprak met een brok in zijn keel over „een gecoördineerde campagne” door diegenen „die wanhopig hun eigen hachje wilden redden”. Ook andere parlementsleden zaten in het stadion. Ze probeerden hun tranen in te houden terwijl ze spraken over het onrecht dat Liverpool-fans is aangedaan.

De documenten worden niet in één keer vrijgegeven. Een panel onder leiding van de bisschop van Liverpool bekijkt ze, geeft ze aan de nabestaanden en pas dan worden ze openbaar. Zo wordt voorkomen dat de media eerder op de hoogte zijn dan de nabestaanden.

    • Titia Ketelaar