Vuurwerkdeskundige krijgt acht maanden cel

Vuurwerkhandelaar Harry K. is veroordeeld tot acht maanden gevangenisstraf. Dat heeft de rechtbank in Lelystad gisteren bepaald. Het Openbaar Ministerie (OM) had vier jaar geëist tegen de 67-jarige man voor het importen van illegaal vuurwerk. Volgens de rechtbank was K. weliswaar betrokken bij de aankoop van de partij, maar speelde hij geen rol als financier. Ook bevond zich onder de illegale lading weinig echt gevaarlijk vuurwerk.

Harry K. geldt als een van de belangrijkste vuurwerkexperts van Nederland. Hij was zestien jaar inspecteur gevaarlijke stoffen bij Verkeer en Waterstaat en onderzocht tal van grote vuurwerkexplosies, waaronder de ramp in Enschede. In de branche stond hij bekend als ‘Mister Vuurwerk’.

Justitie vermoedde al lange tijd dat K. zich ook bezighield met illegaal vuurwerk, maar kon dat nooit hard maken. Twee jaar geleden werd de vuurwerkhandelaar toch betrapt; in een loods in Hoofddorp vond de politie een partij van dertigduizend kilo vuurwerk, waaronder illegale flowerbeds, nitraatklappers en duizendklappers. K. heeft geholpen deze partij vanuit China naar Europa te importeren, zegt de persrechter van de rechtbank Lelystad. „Dat K. puur uit winstbejag heeft gehandeld en daarbij geen rekening heeft gehouden met de risico’s, rekent de rechter hem zwaar aan.”

Toch is de straf veel minder hoog uitgevallen dan de eis. Dat komt onder meer omdat K. inmiddels is gestopt met vuurwerk. „Mijn cliënt is met pensioen”, bevestigt zijn advocaat Bob Knaals.

Dat de rechter slechts acht maanden gevangenisstraf oplegt, is een forse tegenvaller voor justitie. Het OM presenteerde K. eerder als de belangrijkste verdachte van de vuurwerkbende. Met behulp van telefoontaps werd hij gelinkt aan de illegale lading, maar volgens de rechter staat niet vast dat K. betrokken is bij de import van al het vuurwerk dat in Hoofddorp is gevonden. Wel is bewezen dat hij zijn „netwerk en contacten” heeft aangewend voor vuurwerksmokkel.

Zowel de veroordeelde vuurwerkexpert als het OM overweegt in beroep te gaan tegen de uitspraak.