'VS bespraken optie cyberaanval op Libië'

Vlak voor het begin van de NAVO-bombardementen op Libië in maart, heeft de Amerikaanse regering overwogen de missie van start te laten gaan met een cyberaanval op het computernetwerk van het Libische leger. Dat schreef The New York Times gisteren.

President Obama en zijn adviseurs zouden intensief hebben gedebatteerd over een cyberoffensief om het Libische systeem van luchtafweerraketten plat te leggen. Dit moest voorkomen dat het regime van Gaddafi zou schieten op de vliegtuigen van de NAVO-missie, die gerichte bombardementen uitvoerden in Libië om de rebellenopstand te steunen.

Details over de precieze technieken zijn niet vrijgegeven, maar door de Amerikaanse cyberaanval zou het militaire communicatiesysteem van Libië worden verstoord. Het Libische radarsysteem zou de NAVO-vliegtuigen niet opmerken en dus geen informatie kunnen doorsturen naar luchtafweerraketten.

Een aantal adviseurs van Obama en een paar officiers verzetten zich tegen het plan voor een cyberaanval, uit angst dat het een precedent zou scheppen voor andere landen om zelf cyberoffensieven te beginnen, onder andere tegen Amerika. De bezorgdheid was specifiek gericht op Rusland en China, aldus de New York Times. Ook was het de vraag of de cyberaanval op korte termijn kon worden uitgevoerd en of de president het mandaat had om dit te doen zonder eerst het Amerikaanse Congres te informeren.

Uiteindelijk zag de regering-Obama af van een cyberoffensief en werden conventionele gevechtsvliegtuigen, kruisraketten en onbemande vliegtuigjes ingezet om aanvallen uit te voeren op het Libische luchtafweergeschut radarsysteem.

Het debat achter gesloten deuren toont het groeiende belang van cyber-offensieven in moderne oorlogen. De Verenigde Staten en andere landen moeten de afweging maken of ze zullen overgaan tot openlijke cyberaanvallen, en onder welke omstandigheden.

Vorig jaar zou een computervirus (stuxnet) aanzienlijke schade hebben toegebracht aan het nucleaire programma van Iran door de aansturing van kerncentrifuges te verstoren. Dit zou een Amerikaans-Israëlische aanval zijn geweest.

Het Pentagon kondigde eerder dit jaar aan het computersysteem van de Amerikaanse Defensie beter te zullen beschermen tegen cyberaanvallen.