Vox pop: is de gevangenenruil voor de vrijlating van Shalit acceptabel?

De door Hamas gevangen genomen Israëlische soldaat Gilad Shalit op archiefbeeld, oktober 2009. Foto Reuters
De door Hamas gevangen genomen Israëlische soldaat Gilad Shalit op archiefbeeld, oktober 2009. Foto Reuters De door Hamas gevangen genomen Israëlische soldaat Gilad Shalit op archiefbeeld, oktober 2009. Foto Reuters

In Israël bestaan er gemengde gevoelens over de deal die de regering sloot met Hamas om Gilad Shalit terug te krijgen. Israëli’s zijn enerzijds blij dat de soldaat na ruim vijf jaar gevangenschap terugkeert, anderzijds ervaren burgers de deal als een beloning voor terreur.

Drie maanden geleden, toen een akkoord tussen Israël en Hamas nog ver weg leek, ging het Australische Jewish NewsTV de straat op voor een rondje vox populi. Daar vroeg de zender aan Australische joden: is een gevangenenruil voor Shalit acceptabel. Het antwoord? Bijna een volmondig ja.

Toen Jewish NewsTV gisteren opnieuw vroeg of de ruil van 1.027 Palestijnse gevangenen, waarvan een aantal veroordeeld is voor dodelijke aanslagen, reageerden mensen terughoudender. Hoewel mensen blij zijn met de vrijlating van Shalit, zijn zij bang dat de ruil misschien toch iets te duur was.