uitgelicht

Film

Mon ange (Serge Frydman, 2004, Frankrijk/België). Deels in Amsterdam spelende roadmovie over prostituee (Vanessa Paradis) die zich ontfermt over 15-jarige zoon van vermoorde collega. TV5, 18.35-20.00u.

Dude, Where’s My Car? (Danny Leiner, 2000, VS). Vulgaire tienerkomedie waarin Ashton Kutcher en Sean William Scott na een avondje doorzakken zowel hun auto als hun geheugen kwijt zijn.RTL7, 20.30-22.05u.

American Pie (Paul en Chris Weitz, 1999, VS). Door platte en soms vulgaire humor veel verguisde tienerkomedie. Hard lachen om het highschoolleven, waar leerlingen een neurotische obsessie met seks hebben. Hoofdrolspeler Jim (Jason Biggs) verliest meer en meer zijn waardigheid. In de openingsscène wordt hij door z’n ouders betrapt bij het kijken naar een pornokanaal, klasgenoten zien hem op internet twee keer voortijdig klaarkomen en zijn vader steekt net zijn hoofd om de deur als hij een ‘American pie’ penetreert, een taart die volgens zijn vrienden qua gevoel en vochtigheidsgraad het meest op een vagina lijkt. Ook de andere mannelijke personages zetten zichzelf voor gek in hun wanhopige zoektocht naar seks. Amusante treurigheid.RTL7, 22.05-23.50u.

Informatief

L’ADN, nos ancêtres et nous. Documentaire over DNA-onderzoek naar verwantschap bij de mens. Twee willekeurige individuen op aarde zijn, ongeacht huidskleur of andere uiterlijke kenmerken, voor 99,9 procent genetisch aan elkaar gelijk. Het onderzoek heeft ook uitgewezen dat de moderne mens is voortgekomen uit een relatief kleine groep van 10.000 individuen die 200.000 jaar geleden in Afrika leefde en zich langzaam over Azië en Europa verbreidde. In Europa heeft die groep zich gemengd met neandertalers en zich daarna over de rest van de aarde verbreid, waarbij langzaamaan veranderingen in kleur en bouw zijn ontstaan als aanpassing aan plaatselijke omstandigheden.Arte, 20.15-21.30u.

Herman’s restaurant school. Herman den Blijker geeft tien leerlingen die de weg naar de arbeidsmarkt niet hebben weten te vinden een kans: een baan in een nieuw te openen restaurant in Rotterdam. In deze laatste aflevering beslist restauranteigenaar Casper van Beek wie hij een baan aanbiedt. Hij laat drie leerlingen een dag in een van zijn restaurants werken opdat hij een goed oordeel over ze kan vellen. Er komen vijfenveertig gasten eten, onder wie een aantal culinair recensenten. Het moet dus absoluut goed gaan.RTL4, 21.30-22.30u.

Faut pas rêver. Reisprogramma, vanavond over Nepal. Tania Young neemt de (enige) trein door Nepal. We ontmoeten het negenjarige meisje dat gekozen is tot Kumari, de reïncarnatie van de godin Durga. Verder zien we de viering van de verjaardag van oppergod Shiva en bezoeken we de Radjis: vissers, goudzoekers en honingverzamelaars op de onherbergzame grens met Tibet. Tot slot reist ze naar het voormalige koninkrijk Mustang. Het ligt op een hoogte van 4.000 meter en heeft 7.000 inwoners. Waterleidingen en elektriciteit zijn er niet. Nederlands ondertiteld.TV5, 23.56-01.47u.

Royal Television Society Huw Wheldon Lecture 2011. Historica en schrijfster (Helen of Troy: Goddess, Princess, Whore) Bettany Hughes breekt in deze naar een voormalige BBC-programmamaker en -directeur genoemde lezing een lans voor programma’s over geschiedenis op tv. Volgens Hughes kunnen geschiedenisprogramma’s inspiratie verschaffen aan kijkers. Televisie kan actief deelnemen aan het historische proces zelf, door mensen inzicht te geven in zaken die ook vandaag spelen.BBC 2, 00.20-01.00u.

Amusement

Two and a half men. Van maandag tot en met vrijdag herhaalt Veronica om 19.00u afleveringen uit 2005 van deze succesvolle serie – vanavond That Voodoo That I Do – maar op dinsdagavond loopt op deze zender ook de in Amerika vorig seizoen uitgezonden, laatste serie met Charlie Sheen. Vanavond weer twee afleveringen: Dead From The Waist Down en Chocolate Diddlers Or My Puppy’s Dead.Veronica, 20.30-21.25u.

Sport

Voetbal: Ajax - Dinamo Zagreb. Derde poulewedstrijd van de Amsterdamse club die aan de vorige twee ontmoetingen één punt overhield. De wedstrijd begint om 20.45u. Om 23.00u samenvattingen van overige vanavond gespeelde wedstrijden, waaronder Real Madrid - Olympique Lyon, Napoli - Bayern München en Manchester City - Villarreal.Ned.3, 20.15-23.45u.