Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Turkije hield vergadering met Syrische Nationale Raad

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Ahmet Davutoglu, sprak gisteren met leden van de recent opgerichte Syrische Nationale Raad in Ankara.

Het is de eerste officiële Turkse erkenning voor de Syrische oppositiebeweging, meldt persbureau Reuters op gezag van een anonieme regeringsfunctionaris. Davutoglu zou de leden van de Raad op het hart gedrukt hebben vooral op een vreedzame manier toe te werken naar democratische hervormingen.

Turkije en Syrië zijn belangrijke handelspartners en onderhielden tot voor kort nauwe banden met elkaar. Ankara is echter in toenemende mate ontstemd geraakt over de starre houding van Damascus over de invoering van hervormingsmaatregelen en het buitensporige geweld tegen burgers. Bijna achtduizend Syriërs hebben hun toevlucht in Turkije genomen om het geweld in Syrië te ontvluchten.

Eerder deze maand waarschuwde het regime van de Syrische president Bashar al-Assad dat elk land dat de Syrische Nationale Raad erkent, represailles kan verwachten. De vorming van de oppositiebeweging werd eerder verwelkomd door onder andere de Verenigde Staten en Frankrijk, die al langer aansturen op strengere sancties tegen Syrië.

Interactieve graphic: Onrust in de Arabische wereld