Sultan Java staat niet boven wet

Sri Sultan Hamengkubuwono X van Yogyakarta heeft dertig dagen de tijd om alle cadeaus die hij vandaag krijgt voor het huwelijk van zijn jongste dochter aan te geven. Dat liet een lid van anticorruptiecommissie KPK weten aan Indonesië’s meest prominente sultan.

Omdat Hamengkubuwono X ook gouverneur is van Yogyakarta, vreest de KPK dat mensen de gelegenheid zullen aangrijpen om hem te overladen met dure cadeaus in ruil voor politieke gunsten.

Meer dan 3.500 gasten zitten aan bij de trouwerij van prinses Bendara (25) en haar aanstaande, onder wie de president en veertig andere Indonesische vorsten. Yogyakarta is al dagen in de ban van de rituelen waarmee de vierdaagse ceremonie gepaard gaat.

De bruid moest haar oudere zus toestemming vragen en een tros bananen en andere cadeaus aanbieden, omdat zij heeft ‘voorgedrongen’ door eerder te trouwen dan zij. Gisteren werden de aanstaande echtelieden gebaad met heilig water uit zeven verschillende bronnen in het paleis. Voor het bewaken van de festiviteiten werden 2.400 politieagenten en militairen ingeschakeld.