Shalit terug in geboorteplaats - Palestijnen bejubelen gevangenen

Shalit vanmiddag op een Israëlische luchtmachtbasis met links van hem premier Netanyahu en uiterst links Defensieminister Barak. Foto Reuters / Ariel Harmoni

De vanochtend vrijgelaten Israëlische militair is weer thuis. Hij arriveerde aan het einde van de middag in zijn geboorteplaats Mitzpe Hila in het noorden van Israël. In de Palestijnse gebieden werden vanmiddag honderden vrijgekomen gevangenen als helden onthaald.

Shalit werd in zijn geboorteplaats onthaald door duizenden dolenthousiaste inwoners die de soldaat toejuichten. De Israëliër, die ruim vijf in Gaza gegijzeld werd door de Palestijnse beweging Hamas, werd vanochtend via Egypte naar de grensovergang Kerem Shalom gebracht, waar hij officieel voet zette op Israëlisch grondgebied. Daarna werd Shalit onder zware beveiliging getransporteerd naar een Israëlische luchtmachtbasis Israël gebracht, waar werd verwelkomd door onder anderen premier Netanyahu en minister van Defensie Barak en even later herenigd werd met zijn familie.

Uit medisch onderzoek bleek vanmiddag dat Shalit in goede gezondheid verkeert, hoewel hij volgens militaire functionarissen wel tekenen van ondervoeding toonde en de laatste tijd te weinig zonlicht heeft gevangen. Shalit zelf zei kort na zijn vrijlating in een volgens Israël gedwongen interview met de Egyptische staatstelevisie dat hij hoopt dat zijn vrijlating bijdraagt aan het vredesproces tussen Israël en de Palestijnen. Hij stelde goed behandeld te zijn door Hamas en zei ook: “Het is niet voor te stellen hoe ik me voelde toen ik hoorde dat ik weer naar huis zou gaan.”

Palestijnen in Gaza en op Westbank vieren terugkeer gevangenen

In de Palestijnse gebieden werd de terugkeer van de honderden gevangenen die voor Shalit werden geruild uitbundig gevierd. In Gaza riep een menigte “De mensen willen een nieuwe Shalit”, daarmee inspelend op de angst onder Israëli’s dat Palestijnse terroristen zullen proberen om opnieuw een Israëlische soldaat te gijzelen. Tijdens de vieringen in Gaza zwaaiden duizenden met groene vlaggen van Hamas.

Op de Westoever sprak de Palestijnse president Abbas duizenden mensen toe. In een poging nationale eenheid uit te stralen deelde hij het podium met een aantal leiders van Hamas, met wie hij op een gegeven moment triomfantelijk de handen omhoog hield. De deal tussen Hamas en Israël wordt gezien als nadelig voor Abbas, omdat de Palestijnse president niet eerder zoveel gevangenen vrij wist te krijgen en bovendien weinig kans van slagen lijkt te maken met zijn pogingen Palestina lid te maken van de VN.