Schäuble: 'Geen definitieve oplossing' op eurotop

Duitsland is bewust de hooggespannen verwachtingen op financiële markten over de eurotop van komend weekend aan het temperen. De Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble zei tijdens een toespraak in Düsseldorf dat „we dit weekend geen definitieve oplossing hebben” voor de schuldencrisis.

Wel zei Schäuble dat de onzekerheid van beleggers wordt weggenomen doordat de regeringsleiders „moedige stappen” zullen nemen op vijf gebieden: herkapitalisering van Europese banken, meer bijdragen van de financiële sector aan schuldenverlichting voor Griekenland, extra slagkracht voor het noodfonds EFSF, strakker economisch management van de eurozone en nieuwe maatregelen om economische groei aan te zwengelen. De euro, die al weken in de lift zat, daalde meteen lichtjes en aandelenmarkten openden vanmorgen lager.

Duitsland wil voorkomen dat de markten teleurgesteld reageren op de top van komend weekend. Dat zou opnieuw tot turbulentie kunnen leiden, die de eurocrisis kan verergeren. Door de verwachtingen te dempen, hopen de Duitsers controle te houden over de crisis.

Schäubles uitspraken zijn dan ook een directe reactie op zijn Franse collega François Baroin, zaterdag op een G20-ministersvergadering in Parijs. Die zei dat Europese regeringsleiders op 23 oktober een „beslissend” antwoord op de schuldencrisis zullen formuleren. Volgens Baroin zou dat antwoord „allesomvattend en duurzaam” zijn. Baroin voedde juist hooggespannen verwachtingen van beleggers, zoals wel vaker.

Ook de woordvoerder van bondskanselier Merkel ontkende gisteren dat de Europese top een keerpunt wordt in de eurocrisis. Vrijdag vergaderen de ministers van Financiën van de eurozone over de schuldencrisis. Zaterdag ontmoeten alle EU-ministers van Financiën en Buitenlandse Zaken elkaar, als voorbereiding voor zondag. Over de inhoudelijke vorderingen voor komend weekend laten betrokkenen zich niet uit.

    • Caroline de Gruyter