Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Cultuur

Provocerende ontwerper

Close up: Anthon Beeke

Ned.2, 22.55-23.55u.

Met zijn provocerende beeldtaal zorgde grafisch ontwerper Anthon Beeke (1940) menigmaal voor een relletje: wie herinnert zich niet zijn blote-meisjesalfabet uit 1969, of zijn affiche voor ‘Troilus en Cressida’? Voor deze Shakespeare-uitvoering had Beeke een naakte vrouw als de kont van een paard gefotografeerd – geschokte burgers gingen in 1981 de straat op om de vagina’s uit het straatbeeld te schilderen. Beeke moest vorig jaar na een herseninfarct zijn studio opgeven, maar is inmiddels weer een beetje opgekrabbeld. Regisseur Guus van Waveren laat collega’s en vrienden aan het woord, gesprekken die hij combineert met archiefbeelden waarin Beeke enthousiast over zijn werk vertelt: „Ik heb geen behoefte aan mooi maken. Ik ben op zoek naar confrontatie en irritatie”, zei hij in 1970 met een vette grijns. Rode draad in de documentaire is een bezoek van Beeke aan zijn archief. De ontwerper doolt tussen de opgeslagen affiches en boeken. „Wat een bende, Jezus-nog-aan-toe”, stamelt hij. Na zijn infarct is Beeke met stomheid geslagen. In zijn hoofd zitten de woorden nog wel, maar hij kan er niet meer bij. Met die recente opnamen van Beeke had de regisseur wel iets zuiniger mogen omspringen.

Arjen Ribbens