PES of FIFA 2012: welke game is bijna-echt-voetbal?

Games

PES 2012

Van KonamiVoor Xbox 360, PS3, e.a.

FIFA 2012

Van EA. Voor Xbox 360, PS3, e.a. PES 2012

Hoeveel kunnen twee voetbalgames van elkaar verschillen? Vroeger in ieder geval meer dan nu. In de loop der tijd zijn de twee succesvolste voetbalgames steeds meer naar elkaar opgeschoven. Het westerse FIFA heeft nu iets van de spanning en het spelplezier van Pro Evolution Soccer (PES), terwijl het Japanse PES veel van FIFA’s realisme heeft overgenomen.

Toch is FIFA 12 nog altijd kampioen in waarheidsgetrouw detail. Door kostbare licentieafspraken met bonden en instanties bevat het spel de meeste officiële clubs, namen en stadions. Je stapt in een overtuigende voetbalwereld, en het is alsof de KNVB en de NOS goedkeurend langs de zijlijn staan. Het commentaar van Evert ten Napel en Youri Mulder doet daar nog een schepje bovenop. Al zit er wel een kleine deuk in FIFA’s imago: PES heeft exclusief de rechten voor de Champions League.

Na jaren van verfijning zijn grote aanpassingen zeldzaam geworden. Dat FIFA toch een belangrijke wijziging heeft doorgevoerd in de manier van verdedigen, is moedig en welkom. Voorheen liep de verdediger met een druk op de knop automatisch naar de tegenstander met de bal en probeerde hij deze af te pakken. Dit is nu vervangen door een systeem waarin de knop ervoor zorgt dat de verdediger een aanvaller op een afstand dekt. De manier en het moment van daadwerkelijk ingrijpen, of dat nu een tackle of een uitgestoken been is, bepaal je zelf.

In PES 2012 zijn de verbeteringen subtieler. Zo zijn de spelers slimmer; ze kunnen bijvoorbeeld elkaars positie overnemen na een balovername. En spelers in de buurt van de actieve speler kunnen handmatig de vrije ruimte ingestuurd worden. Verder speelt PES nog steeds op zijn traditionele krachten, zoals het spannende onvoorspelbare karakter van de duels. De domme keepers en de onrealistisch snelle speelstijl zijn dan weer onnodige minpunten.

Beide games zijn duidelijk beter dan vorig jaar, maar FIFA 12 zet de grootste stap voorwaarts: naast de nieuwe manier van verdedigen kun je nauwkeuriger dribbelen en bewegen en botsen de spelers realistischer. Het levert een interactieve ervaring op die het echte voetbal als nooit tevoren benadert. Natuurlijk duurt een digitale voetbalwedstrijd geen negentig minuten en bestuur je maar één speler tegelijk, maar als compromis tussen plezier en realisme is dit een schot in de roos. PES 2012 is daarentegen gewoon een prima videogame, die FIFA’s bijna-echt-gevoel niet kan benaderen.

Richard Borgman