Papandreou roept (weer) op tot goedkeuren bezuiningspakket

Een demonstrant steekt een Griekse vlag de lucht in tijdens een betoging tegen de forse bezuinigingen die de regering wil doorvoeren.
Een demonstrant steekt een Griekse vlag de lucht in tijdens een betoging tegen de forse bezuinigingen die de regering wil doorvoeren. Foto Reuters / Yiorgos Karahalis

De Griekse minister-president George Papandreou heeft vanavond een laatste oproep gedaan voor steun van zijn tegenstribbelende parlementsleden. Er moet voor donderdag een nieuw pakket impopulaire bezuiningingsmaatregelen goedgekeurd worden.

“Ik vraag alle partijen om steun, maar wij zullen degenen zijn die de last van verantwoordelijkheid dragen”, zei Papandreou tegen leden van zijn eigen partij PASOK. Hij wees alle berichten over een aanstaand vertrek uit de eurozone van de hand. Het pakket maatregelen dat in de komende dagen door de stemming moet komen omvat nieuwe belastingen, loonsverlagingen, ontslagen in de publieke sector en aanpassingen in arbeidsvoorwaarden.

Griekenland heeft zware financiële problemen en is afhankelijk van Europese steun om een faillissement te kunnen voorkomen. Vorige week werd door de kredietverleners overeengekomen dat het land in november een nieuwe tranche van acht miljard euro ontvangt.

Het is niet de eerste keer dat de geplaagde Papandreou de politieke partijen vraagt om steun voor een pakket bezuinigingen. In juni werd al een pakket maatregelen goedgekeurd, maar de ernst van de recessie die Griekenland treft bleek groter dan voor de zomer gedacht werd en dus is er meer nodig.

De nieuwe bezuinigingsplannen stuiten op fors verzet onder de Griekse bevolking: vakbonden beginnen morgen aan een 48-uursstaking die vermoedelijk het land grotendeels stil zal leggen.