Drie doden bij zelfmoordaanslag ministerie van Buitenlandse Zaken Mogadishu

Bij een aanslag op een overheidsgebouw in Mogadishu eerder deze maand kwamen zeker zeventig mensen om het leven. Foto AFP

Bij het ministerie van Buitenlandse Zaken in de Somalische hoofdstad Mogadishu zijn bij een zelfmoordaanslag met een auto zeker drie mensen omgekomen.

Dat meldt persbureau Reuters op basis van ooggetuigen. Ook viel er een onbekend aantal gewonden.

Eerder deze maand vond er al een zelfmoordaanslag plaats bij een complex in Mogadishu waarin meerdere ministeries gehuisvest worden. Daarbij kwamen meer dan zeventig mensen om. De islamitische terreurorganisatie Al Shabaab claimde de verantwoordelijkheid van deze aanslag. Het was de dodelijkste aanslag van de beweging in vier jaar tijd.

Terreurorganisatie Al Shabaab opereert vanuit Somalië en heeft in een deel van dat land de macht in handen. Het heeft in de veroverde gebieden strikt-islamitische leefregels doorgevoerd en wordt door onder meer de Verenigde Staten verdacht van banden met Al-Qaeda. De beweging pleegt regelmatig aanslagen in Somalië. Al Shabaab waarschuwde aan het begin van deze maand burgers om weg te blijven van regeringsgebouwen en militaire bases. De islamitische rebellenbeweging is van plan meer aanslagen te plegen in de Somalische hoofdstad.

Keniaanse en Somalische troepen zijn onlangs een offensief begonnen om Al Shabaab te verdrijven. Kenia beloofde vorige week de jacht op Al-Shabaab te openen nadat zij vermoedelijk twee Spanjaarden hadden ontvoerd. Dit was overigens de derde aanval op buitenlanders in een maand tijd.