Normaal zou hij zeggen: 'Doe toch niet zo flauw!' Maar dit keer mocht alles

Nederland, Bussum, 13 augustus 2011 Brasil Night in De Spot te Bussum. Speciaal feest in de Braziliaanse sfeer, met optreden van zangers en zangeressen, met Braziliaanse fotomodellen, en Samba muziek. De mensen op de foto bezochten het feest of namen er aan deel als model, muzikant of organisator. foto: Ton Hendriks/Hollandse Hoogte

Iemand die een glas drinken omhoog houdt, boven het hoofd van een vriend, voor de foto, vindt fotograaf Ton Hendriks maar niets. „Ik erger me vaak aan mensen die leuk doen op foto’s”, zegt Hendriks, „die ze dan vervolgens op Facebook zetten.” Normaal gesproken had hij gezegd: „Doe toch niet zo flauw!” Maar dit keer niet.

Voor het project Feest nam Hendriks zijn hele hebben en houden mee naar discotheek The Spot in Bussum, waar 13 augustus een Braziliaans feest werd gehouden. Hij zette er een complete fotostudio op en maakte 208 foto’s van muzikanten, modellen, organisatoren en bezoekers. De modellen poseerden overdreven. De organisator kreeg een lik van zijn collega. En de dj’s namen een stoere pose aan. Erg gemaakt, maar niet geregisseerd. „Zo doen die mensen op feesten, dat wilde ik laten zien”, vertelt de fotograaf. „Thuis heb ik de foto’s nog extra aangedikt met sterkere kleuren en voilà.”

Eigenlijk passen deze foto’s heel goed binnen het werk van Hendriks, concludeert hij. „Het is heel documentair. Ik heb niets geregisseerd, maar juist droogjes gefotografeerd.” En het is Braziliaans. „Ik hou van alles wat Nederland internationaal maakt. Kijk nou wat een ratjetoe aan nationaliteiten.”

Deze fotoserie hoort bij het project Feest van nrc.next en fotobureau Hollandse Hoogte, in aanloop naar de Dag van de Fotografie op 21 oktober in Amsterdam. Fotografen kregen het thema ‘feest’ om zelf mee aan de slag te gaan: hoe vieren wij Nederlanders feest, hoeveel soorten feestjes kennen wij wel niet en is het niet elke dag feest?

Lees meer over de Dag van de Fotografie op dedagvandefotografie.nl