Moody's: rating van Frankrijk in gevaar

Kredietbeoordelaar Moody’s overweegt Frankrijk de hoogste kredietstatus van AAA te ontnemen als de kosten om banken te steunen en bij te dragen aan het Europese noodfonds te hoog oplopen. Dat heeft Moody’s gisteren bekendgemaakt.

De waarschuwing komt op een gevoelig moment. Leiders van de eurozone onderhandelen momenteel over maatregelen die de schuldencrisis moeten bezweren. Als de tweede economie van de eurozone speelt Frankrijk een sleutelrol. De analyse van Moody’s maakt het moeilijker op de Europese top van aankomend weekend tot afspraken te komen.

De Franse minister van Financiën Baroin liet weten er alles aan te doen om een afwaardering te voorkomen. „Die rating is vereist voor ons sociaal model ”, aldus Baroin.

Frankrijk bezit banken met grote portefeuilles obligaties uit perifere landen. En Frankrijk staat na Duitsland voor het hoogste bedrag garant voor leningen die noodfonds EFSF uitgeeft. Duitsland eist dat herkapitaliseren van banken in de eerste plaats een taak is voor overheden. Pas als zij dit niet kunnen, is een beroep op het EFSF gerechtvaardigd.

Om zo’n beroep aan te kunnen, zal het noodfonds vergroot moeten worden. Als Frankrijk voor een nog hoger bedrag garant staat voor het EFSF, dreigt Moody’s ook de AAA-rating te herzien. Frankrijk gaat financiële verplichtingen aan die het land mogelijk niet kan dragen, redeneert de kredietbeoordelaar kortgezegd.

Verliest Frankrijk de AAA-status, dan bestaat de kans dat ook het noodfonds zelf de hoogste kredietbeoordeling verliest. Het wordt dan duurder voor het EFSF om bij beleggers geld op te halen dat het fonds uitleent aan probleemlanden, tenzij andere AAA-landen, als Nederland en Duitsland, bereid zijn meer bij te dragen.

Bij beleggers groeien de zorgen over Frankrijk. De kosten die beleggers betalen om zich te verzekeren tegen een Frans faillissement, zijn naar recordhoogtes gestegen.

Europese beurzen stonden vanochtend in de min in reactie op de waarschuwing van Moody’s. De lager dan verwachte groei in China in het derde kwartaal en de Duitse waarschuwing dat de eurotop van aankomend weekend geen alomvattende oplossing zal opleveren droegen bij aan de negatieve stemming.

Duitsland en China: pagina 22 en 23